2023. 02. 22. 10:10

Régi - új elnök a Magyar Szakszervezeti Szövetség élén

Újraválasztották a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét a konföderáció február 21-ei tisztújító kongresszusán. Zlati Róbert (aki a Vasutasok Szakszervezete alelnöke is) 4 évre kapott bizalmat a küldöttektől. A kongresszuson meghívottként Czomba Sándor államtitkár is beszédet mondott, s hangsúlyozta, az eddiginél is fontosabbnak tartja a rendszeres párbeszédet a szakszervezetekkel. Bejelentette: olyan munkacsoport felállítását tervezi, amelynek résztvevőivel– a szakszervezetekkel is – egyeztetni lehet a munka világát érintő tervezetekről még a „nulladik” fázisban, a kormány elé terjesztés előtt.

A tisztújító kongresszuson elnököt és alelnököket is választott a MASZSZ 92 küldötte. Az elnöki posztért egyedül induló Zlati Róbert megkapta a szavazatok meggyőző többségét, így a MASZSZ az ő vezetésével kezdheti meg az újabb 4 éves ciklust. A szövetségnek két alelnöke lett, Pallagi Gyula és Kispál Viktor. A megválasztott elnök beszédében hangsúlyozta, olyan reális program került a küldöttek elé, amely nem csupán vízió, hanem meg is valósítható elképzelés.

A kongresszuson meghívott vendég volt egyebek között Czomba Sándor államtitkár és Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Felszólalásában az államtitkár hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja a rendszeres párbeszédet az érdekképviseletekkel, ezért fejleszteni és sűríteni akarja az erre alkalmas rendszert. Bejelentette, tervei szerint létrehoz egy olyan többoldalú fórumot, amelyen a munka világával kapcsolatos tervezett változtatásokról még a „nulladik” fázisban, a kormány elé terjesztés előtt tudnak egyeztetni az érdekvédőkkel.

A kongresszus kezdetén a küldöttek néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt korábbi elnökről, Kordás Lászlóról, akinek munkásságát és emberségét az is méltatta az államtitkár.

A VOSZ főtitkára, Perlusz László kijelentette, szívesen tett eleget a MASZSZ meghívásának. A szakszervezet és a munkáltatói képviselet soha nem áll egy oldalon – mondta –, de közös a cél: békés, tartalmas egyeztetés után közös megelégedéssel felállni a tárgyalóasztaltól.

A MASZSZ kongresszusa elfogadta az előző 4 évről szóló beszámolót és a következő ciklusra tervezett programot. Az újraválasztott elnök elmondta, a kongresszuson módosították az alapszabályt, és ezzel sok korábbi vitás kérdést rendeztek, s megteremtették egy jobb, korszerűbb működés alapjait.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.