2023. 05. 13. 09:22

Régi-új vezetők a Vasutasok Szakszervezete élén

Négy évre ismét bizalmat kapott a Vasutasok Szakszervezete régi vezetése azon a tisztújító kongresszuson, amelynek megnyitóján Lázár János is részt vett. Az építési és közlekedési miniszter a kongresszus megnyitóján tartott beszédében együttműködést ígért a szakszervezeteknek, s kijelentette, tíz év alatt 5 milliárd dollár külső tőke bevonásával megújítaná a teljes magyar közlekedést, kiemelten a vasúti ágazatot.

Újraválasztották a Vasutasok Szakszervezte küldöttei a szervezet régi vezetését. Vagyis, az elnök újabb négy évig Meleg János lesz, szervezetpolitikai alelnök továbbra is Horváth Csaba és érdekvédelmi alelnöknek ismét Zlati Róbertet szavazta meg a kongresszus 104  küldötte.

A kongresszust az elnök a megnyitóbeszédében történelmi pillanatnak is nevezte azért, mert most először fogadta el a Fidesz-kormány egy minisztere a szakszervezet meghívását ilyen eseményre. Lázár János, építési és közlekedési miniszter a rendezvényen tartott beszédében amellett, hogy humorosan megjegyezte, egy pillanatra maga is elgondolkozott a szakszervezeti belépésen, nagy ívű fejlesztési terveket tárt a vasutasok elé. Megújítási elképzelése középpontjában a mobilitás áll – például a munkavállalók szállítása egyebek között a Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza háromszögben formálódó ipari övezetbe –, amelyhez a vasutasok munkavállalók rugalmasságát és együttműködését is kérte. Kifejtette, nagyjából 10 év alatt, mintegy 5 milliárd dollárnyi külső tőkével az ágazatot és a teljes hazai közösségi közlekedést a jelenleginél lényegesen korszerűbbé és mobilisabbá lehet és kellene is tenni. Ahhoz azonban, hogy a kormány elfogadja és támogassa a nagy ívű elképzelés megvalósítását, tudni kell, hogy a szakszervezetek és a munkavállalók is partnerek lesznek a pozitív és negatív hatásokkal is járó folyamatban – szögezte le. Beszéde zárásaként többször is biztosította a jelenlévő küldötteket és a vendégként meghívott több szakszervezeti vezetőt is az együttműködés fontosságáról, a maga nyitottságáról és a jövőbeni tartalmi együttműködésről.

A VSZ régi, új elnöke kijelentette, a szakszervezet biztosan élni fog az érdemi egyeztetés, a szorosabb együttműködés lehetőségével. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.