2016. 01. 12. 15:46

Sajtóközlemény 2016.január 12.

A vasútnál képviselettel rendelkező szakszervezetek értékelték a helyzetet, és akciótervet készítettek: megállapodtak abban, hogy döntéshozó testületeik határoznak a közös sztrájkban való részvételről – többek között ez történt a vasutas érdekvédők 2016. január 12-i oldalegyeztetésén. A közös munkabeszüntetésre akkor kerülhet sor, ha nem jön létre megállapodás a vasutasok 2016. évi bérfejlesztéséről és a középtávú megállapodásról.

A szakszervezetek szerint tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen, mitöbb csökkenjen. A munkavállalói oldal kezdeményezte a tulajdonos képviselőjének meghívását a következő, január 20-i tárgyalásra.

 Ismeretes: A munkavállalói oldal 5% alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7% differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodás megkötését követeli. Utóbbira azért is nagy szükség van, mert kiszámítható életpályát kínál a vasutas munkavállalók számára, egyúttal az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány pótlását is elősegítené.

 A szakszervezetek már az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita második, január 5-i ülésen jelezték: a további tárgyalások eredménytelensége esetén minden jogszerű eszközt alkalmazni fognak annak érdekében, hogy tagjaik számára az általuk követelt bérnövekedést, a munkakörülményeiket, a foglalkoztatási biztonságukat, továbbá a változó életkörülmények negatív hatásait mérséklő középtávú megállapodás aláírását elérjék.

 Budapest, 2016. január 12.

 

Mozdonyvezetők Szakszervezete

VDSzSz Szolidaritás

Vasutasok Szakszervezete

Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete

Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete

Gépészek Szakszervezete

Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.