2020. 07. 01. 18:06

Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja

Most, a járvány után – és egy esetleges újabb hullám előtt – különösen sokat gondolhatunk Semmelweis Ignácra is, aki bebizonyította: a kézfertőtlenítés életeket ment.

Ma, július elsején, a születésnapján – Semmelweis-napon – az anyák megmentőjére emlékezünk, és hálásak vagyunk az egészségügyben – vasutasként különösen a vasútegészségügyben –  áldozatos munkát végző dolgozóknak. Július elseje minden évben a magyar egészségügy ünnepe.

Ki volt Semmelweis Ignác?

Ahogy a medicoverkorhaz.hu blogján – is olvasható, Semmelweis Ignác, a gyermekágyi láz okának felfedezője 1818-ban született. Elsőként tekintett a gyermekágyi lázra úgy, mint ami egy fertőzés következménye és nem önálló betegség. Rájött, hogy a kórt maguk az orvosok terjesztik: a boncolásokat is végző nőgyógyászok adják át a szülő nőknek a fertőzést. A megoldást a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetése jelentette, de a felfedezést az akkori orvostársadalom nem támogatta. Más osztályokon kezdetben nem is vezették be a vizsgálatok közötti és az osztályra való belépéskor kötelező klórvizes kézmosást, a kórtermek rendszeres takarítását és szellőztetését, hiába próbálta statisztikákkal is alátámasztani felfedezését.

Csak évekkel később, halála után derült fény a felfedezése hasznosságára, s arra, hogy a fertőtlenítés életmentő lehet. Nem túlzás azt állítani, hogy a kornavírus-járvány idején is emberek tömegei köszönhetik az életüket, a vírustól való védelmet a fertőtlenítő készmosásnak. 

A magyar egészségügy napja 2011-ben lépett hatályba, azóta a Semmelweis-nap az ágazatban dolgozók számára munkaszüneti nap.

VSZ tag a frontvonalban.

Talán kevesen tudják, de a vasútegészségügyben dolgozók közül többen az első vonalban küzdöttek a járvány idején. A járványügyi centrumkórházakba kirendeltek között a Vasutasok Szakszervezetének tagja is kiemelt munkát végzett. Az ő erőfeszítéseit a VSZ anyagi elismeréssel köszönte meg és lehetőséget biztosít számára, hogy szervezetünk üdülőjében, Zamárdiban családjával együtt töltődhessen fel.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.