2020. 03. 02. 18:27

Szájmaszkokat, gumikesztyűket, kézfertőtlenítőket kapnak a nemzetközi vonatokon dolgozók

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság közleményt adott ki, melyet változtatás nélkül közlünk:

"A vasúttársaság minden szükséges lépést megtesz a koronavírus terjedésének megelőzése, az utasok és vasutasok védelme érdekében. Péntek délutántól a nemzetközi járatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók és utaskísérő személyzet részére 1600 darab orvosi szájmaszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő gélt tartalmazó egységcsomagot osztanak ki.

A vasúttársaság szakemberei a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. orvosainak segítségével meghatározták a jelenleg érintett munkakörök listáját és az ahhoz tartozó létszámot, a koronavírus elleni védekezéshez használatos cikkeket és a kezdőcsomagba készített mennyiségeket. Előkészítik a szükséges tartalékkészletek megrendelését is.

A MÁV-START jegyvizsgálói már eddig is kaptak kézfertőtlenítőt, azonban a vasúttársaság a hétvégén kiosztotta a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő, az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő közel ötszáz vasutasnak azt az egészségügyi egységcsomagot, ami többek között orvosi szájmaszkot, kézfertőtlenítő gélt, fertőtlenítő hatású kendőt, gumikesztyűt tartalmaz. 1600 egységcsomagot szállítottak ki péntek délután minden olyan igazgatóságra, ahonnan nemzetközi járatok indulnak.

A vasúttársaság a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen általános gyakorlata szerint naponta többször végeztet tisztítást, amelynek során fertőtleníti a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket. A MÁV-START a tisztítást eddig is folyamatosan felügyelte, múlt péntektől azonban ezt a műveletet minden egyes takarítás ellenőrzése során kiemelten kezeli, és szigorítja a folyamatbeli ellenőrzéseket is. A kocsik tisztítása során felületi fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatok esetében a folyékony szappan adagolókat pedig azok műszaki kialakításától függően fertőtlenítő hatású kéztisztító szerrel töltik fel. A railjetekben jelenleg csak az osztrák vasúttársaság végzi a szappanfeltöltést.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. a vasutasok és kiemelten a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő munkavállalók részére részletes tájékoztató dokumentumot állított össze a koronavírusról, annak terjedéséről, a klinikai tünetekről, a megelőzés és a tisztítás, takarítás módjáról és a szájmaszk használatáról, valamint olyan plakátokat küldött ki, amelyeken az alapos, hatékony, kézmosás módját ismertetik. Ezeket a plakátokat a hét második felében kezdik kihelyezni a MÁV-START tulajdonú nemzetközi kocsikon.

A MÁV és Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. állandó kapcsolatot tart a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzzsel, az egészségügyi hatósággal, és iránymutatásuk alapján jár el az állomásokon és a vonatokon, biztosítva a szükséges feltételeket."

 

A Vasutasok Szakszervezete a nepszava.hu internetes portálon 2020.02.27-én megjelent cikkből értesült arról, hogy a Gladioulos Kft. Glady-sept márkájú kézfertőtlenítő termékéből – amelyről egy piacfelügyeleti eljárás során azt állapították meg, hogy nem rendelkezik az elvárt fertőtlenítő hatással – a MÁV-hoz is jutott. Az Univerzál Beszerző 24.hu hírportállal közölt állítása szerint a termékből „február 19-én szállítottak utoljára a közekedési központok és a víziközmű társaságok részére”, azaz feltételezhetően olyan kézfertőtlenítő termék került kiosztásra a vasutas munkavállalók körében, amely az elvárt hatásmechanizmussal nem rendelkezik.

Szakszervezetünk a fentiekre tekintettel és a pánikhangulat elkerülésének céljából kért haladéktalanul tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy igaz-e a sajtóban megjelent hír? Ha igen, mikor és milyen intézkedések megtételét tervezi a munkáltató annak érdekében, hogy a vasutas munkavállalók biztonságát megóvja?

Mindannyiunk számára ismert, hogy a koronavírus járvány már a „szomszédban kopogtat” és ugyan regisztrált magyarországi betegről nem tudunk, a vírus országon belüli megjelenését a szakemberek szerint sem lehet elkerülni. Az utazóközönséggel közvetlen kapcsolatban álló vasutas munkavállalók - különös tekintettel a nemzetközi személyforgalomban szolgálatot teljesítőkre - jóval nagyobb kockázatnak vannak kitéve mint mások, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egészségügyi biztonságukat a munkáltató tudja-e szavatolni vagy sem.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.