2022. 07. 14. 10:28

Szép éveket kívánunk! A vasút szeretete és tisztelete egy életre szóló érték!

A nyugdíjasok Vasutasnapi ünnepségén, - a program végén táncra perdülve is - több százan ünnepeltek Budapesten a Füstiben.

A 72. Vasutasnap Nyugdíjas Vasutasnapi ünnepségét 2022. július 11-én délelőttre szervezte meg a MÁV- Volán Csoport és a Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete (VSZ ONYSZ). A nyári hőség dacára, több mint négyszázan fogadták el a VSZ ONYSZ meghívását Budapestre a Magyar Vasúttörténeti Parkba. A Park körcsarnokának hűvösében – a Himnusz és Benedek Elek Pest felé  című versének elhangzása után – a műsorvezető Dittmayer Adrienn Izabella köszöntötte a díszvendégeket, meghívottakat, támogatókat és a szervezet tagságát.

Molnárné Szlávik Györgyi a VSZ ONYSZ elnöke ünnepi beszédében megemlékezett a világjárvány okozta nehéz helyzet kezeléséről, a személyes kapcsolatok hiányát áthidaló intézkedésekről. Leszögezte: a vasút a jövő közösségi közlekedésének meghatározó formája, amely az energiaválság és a klímahelyzet romlásának kiküszöbölésében is fontos szerepet játszik. Elmondta: a Nemzetközi Vasútegylet ebben az évben 100 éves. Az ukrajnai háború súlyos következményekkel jár, amely a vasutakat is erőteljesen sújtja. A szektor egységére és szolidaritására továbbra is szükség van. A nehéz, kihívásokkal teli háborús időszak ellenére a Nemzetközi Vasútegylet „Egység, szolidaritás, egyetemesség” mottója semmit sem veszített az időszerűségéből. A jövő igazi kulcsa azonban a fiatalokban van, ahogyan azt a Nemzetközi Vasútegylet európai régiójának portugál elnöke megfogalmazta.  Rajtunk múlik, hogy vasutas elődeink örökségét méltóképpen ápoljuk és az új generációkkal együtt dolgozzunk, megalkotva ezzel a jövő vasútját, a vasút jövőjét. Elmondta a vasúti átjárók biztonságának érdekében széleskörű kampány indult. Felhívta a figyelmet, legyünk körültekintőek, hogy mindenki biztonságban célba érhessen! Szólt arról is, hogy a júliusi nyugdíj már a 3,9 százalékkal megemelt összeggel érkezik és a hét havi kiegészítés is várható. Az ebben az évben 28. születésnapját ünneplő szervezet elnökasszonya beszéde végén üdvözölte a kitüntetetteket és megköszönte a MÁV-Volán Csoport példaértékű anyagi és eszmei segítségét, a nyugdíjasok és időskorúak nagylelkű támogatását.

Dorozsmai Éva a MÁV Zrt. nyugalmazott humánerőforrás-vezérigazgató helyettese köszöntőjében – a közelmúltban elhunyt vasutas kollégákra is emlékezve - kitért a járványhelyzetre, de az Ukrajnában zajló háborút is érintette. Élhető földünk érdekében új technológiák kerülnek előtérbe, a közösségi közlekedés arcvonalába fog kerülni a vasút, amelyre fel kell készülnünk. A MÁV vezetőinek mindig fontos volt a hagyományok ápolása, Ha időskorúakat tömörítő szervezetek támogatása: a szociális segélyezésre ebben az évben 18 mft jutott a VSZ ONYSZ 3.5 mft támogatást kapott. Címszavakban sorolta fel azokat a kiemelkedő beruházásokat, – épület, vonal - és állomásrekonstrukciókat, jármű-és mozdonybeszerzést, emeletes vonatok megjelenését, a közeljövő feladatait - , amelyek a vasúttársaságra, az egy éve létrehozott MÁV-Volán Csoportra várnak. A sokirányú fejlesztésekkel – jegyértékesítés, járműpark, pálya, állomásépületek modernizálása, új autóbuszok beszerzése, elektromos járművek közúti forgalomba állítása – a közlekedési szektor meghatározó szegmense lesz vállalatcsoportunk. Átadva Dr. Pafféri Zoltán elnök vezérigazgató szívélyes üdvözletét – beszéde végén - leszögezte: múlt nélkül nincs jövő, ezért dicséret és elismerés az elődöknek áldozatos munkájukért.

Zlati Róbert VSZ érdekvédelmi alelnöke, a MASZSZ elnöke hozzászólásában elmondta: a nyugdíjasokat érintő juttatások, a nyugdíjak inflációhoz igazítása üdvözlendő, de a mérték nem elfogadható. A vasút és a vasutasok helytállását példamutatónak itélte és leszögezte: hazánkban – és a XXI. században egész Európában – a közösségi helyváltoztatás gerince a vasúti közlekedés lesz. A vasút az életünk része – a vasutasok szakszervezeti mozgalma az idén már 126 éves, melynek jogutódja a Vasutasok Szakszervezete. Nagy elődeink kiállásáért, jogaik követeléséért, munkaviszonyaik javításáért hangoztatott követeléseikért megalázást, elbocsátás, börtön járt, ám jogainkért a mai napig csak összefogással, szolidaritással lehet és kell harcolni. „Amíg vasút lesz, Szakszervezet is lesz!” Azt is közölte: európai zöld megállapodás született, amely lehetőséggel élni kell. Várhatóan zöld utat kap 2030-ra Ha EU-ban a középütközös rendszer bevezetése is. Merész terv készül a Nyugati és Déli pályaudvarok alagutas összekapcsolására, épül a Budapest-Belgrád nagysebességű vonal, kijelölték a kelet-nyugat irányú – Budapestet elkerülő VO tranzit-vasútvonal nyomvonalát és a Déli Vasúti Összekötő Hídon is megépült a harmadik vágány. Köszöntője végén gratulált a kitüntetetteknek és jó egészséget kívánt minden résztvevőnek

Az ünnepség hivatalos része a kitüntetések átadásával zárult.  Elnök-vezérigazgatói dicséretet hárman vehettek át – Göbölös Jánosné (Somogyszob), Kőrösi Györgyné (Szeged) Sára Sándor (Budapest – Dorozsmai Évától. A szakszervezeti okleveleket Horváth Csaba VSZ alelnök adta át. VSZ Elismerő Oklevelet kapott: Gáspár Józsefné (Dunakeszi), Kocsor Ferenc(Tapolca), Laboda Antalné (Debrecen), Péter Gáborné (Záhony), Veréb Győzőné (Szeged).

A VSZ ONYSZ „Elismerő Oklevelét” Horváth Richárd Hatvan város polgármestere vehette át, aki Kökény Zoltán csomóponti főnökkel együtt segíti a városban a vasutas nyugdíjasokat.

Az év alapszervezeti tisztségviselője kitüntetést Ambrus István(Szombathely), Jurácsik Gáborné (Záhony), Polgár József(Debrecen), Dr.Simon Józsefné (közp.nyd.alapsz.), Tóth László (Gyékényes), Zvada Mihály (Szeged), és Zsámbáné Veres Ilona (Miskolc) vehette át Molnárné Szlávik Gyöngyitől.

A Vasutasok Szakszervezetéért elismerést Erdős Károly (Ebes), a Vasutasok Szakszervezete „Arany Jelvény” kitüntetését Török József (Kál-Kápolna), a VSZ Elnöksége Dicsérő Oklevelét a VSZ ONYSZ Központi Nyugdíjas Alapszervezete veheti majd át 2022. szeptember 20-án a VSZ Kitüntetési ünnepségén.

Az emelkedett hangulatú ünnepség – Fónagy János parlamenti államtitkár üdvözlő szavainak tolmácsolása után - a Szózat hangjaival zárult. A programot – népszerű melódiák előadásával, Szécsi Pál emlékezetes melódiáit is megidézve – Gergely Róbert kétszeres EMeRTon-díjas színész, énekes, rendező igényes, magas színvonalú műsora koronázta meg. A közel egy órás, fergeteges buli végén táncra is perdült a vállalkozó kedvű közönség. Az ünnepség zárásaként Szuda Károly, a péceli nyugdíjas alapszervezet tagja szórakoztatta szintetizátor-játékával a közönséget. A műsor utáni uticsomag átvételét követően még jutott idő és lehetőség arra is, hogy a Vasúttörténeti Park érdekességeit is megtekinthessék a rendezvény résztvevői.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.