2021. 04. 20. 13:50

Szeptemberre fejeződik be a Nyugati pályaudvar csarnokának felújítása

A Nyugati pályaudvar csarnokában jelenleg még vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, felújítják a nyílászárókat, valamint a Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak. Az 1877-ben átadott épület vágányok felőli tornyainak felújítása már befejeződött, felkerültek a díszablakok és a régi műpalafedést is természetes, antracit színű palára cserélték. A pályaudvar körúti homlokzatán lévő koronát is átfestették a tető acélszerkezetével azonos színárnyalatúra. A pályaudvar csarnokát szeptemberben vehetik újra birtokba az utasok.

Várhatóan a szeptemberi tanévkezdéstől újra használhatják az utasok a budapesti Nyugati pályaudvar felújított csarnokát – közölte a MÁV Zrt. pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy a Nyugati pályaudvar csarnokát fedő új tetőszerkezet befejezése után hamarosan a pénztárcsarnok épületének külső állványozásával is elkészülnek a szakemberek, valamint megkezdődik a gyorsétterem feletti tető felújítása is. Hozzátették, hogy szombattól, a tetőszerkezet felújításának munkálatai idejére a Teréz körútra nyíló gyorsétterem átmentileg szünetelteti működését. A munkálatok a nyár végére befejeződnek.

A felújítás során a pályaudvar tetején lévő műpalát antracit színű természetes palára cserélik (Fotó: MÁV)

Már befejeződtek a vágányok felőli tornyok díszműbádogos-, kő- és téglarestaurátori munkálatai, továbbá megújultak a nyílászárók is. Felkerültek a díszablakok és a régi műpalafedést természetes, antracit színű palára cserélték. A tetőszerkezet homlokzati részén elhelyezkedő korona festése az acélszerkezettel azonos színárnyalattal készült – sorolták a közleményben.

Elkészültek a Nyugati pályaudvar vágányok felőli tornyai is (Fotó: MÁV)

A csarnokban jelenleg vakolatjavítás és homlokzatfestés zajlik, felújítják a nyílászárókat, és a Teréz körúti üvegfalnál és az Eiffel tér homlokzatánál található órák is megújulnak. A felsorolt munkálatokon felül a MÁV kormányzati és uniós források segítségével további utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítést végez. A teljes aszfaltozott járófelületet kicserélik és új, modern digitális utastájékoztatás épül ki – tették hozzá.

Megújul a csarnok tetőszerkezete (Fotó: MÁV)

A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, a beázási problémák megszüntetésével, majd az álmennyezet újjáépítésével megújulnak a keresztalagút utasforgalmi terei. Az akadálymentes közlekedés érdekében a pályaudvar gyalogos-aluljáróját és a váci vágányokkal szembeni üveges várórészt, az úgynevezett hidegvárót összekötő és jelenleg nem működő liftet is kicserélik. A pályaudvar Teréz körút felőli akadálymentes megközelítésére új rámpa épül.

Utasforgalmi fejlesztéseket és akadálymentesítést is végeznek (Fotó: MÁV)

A csarnokban a vakok és gyengén látók számára vezető-, úgynevezett taktilis sáv készül, amelynek megtervezését a Magyar Vakok- és Gyengénlátók Országos Szövetsége segítette. Ennek elhelyezése a teljes pályaudvaron több ütemben valósul meg, várhatóan 2022-ben fejeződik be – áll a közleményben.

Az osztrák August de Serres építész és a később az Eiffel-toronyról világhírűvé vált párizsi Gustave Eiffel irodája által tervezett, 1877-ben átadott Nyugati pályaudvart legutóbb 1978-1988 között restaurálták, azóta nem esett át jelentős felújításon. 

Forrás:

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.