2019. 01. 21. 11:53

SZJA-kedvezmények 2019-ben

Az elmúlt hetekben, hónapokban több alkalommal foglalkoztunk a személyi jövedelemadó (döntően a VBKJ-t érintő negatív) változásaival, de bővült az adókedvezményre jogosultak köre is, így néhány mondatban erről is szólni kell.

Mintegy 30 éve jár adókedvezmény bizonyos betegségek, fogyatékosságok következtében és ez az eddig is jelentős lista bővült január 1-t követően.

Egy korábbi miniszteri rendelet mintegy 800 olyan betegséget sorolt fel, amelynek diagnosztizálásával az illető adókedvezményre jogosult.

Az adókedvezmény az idei évtől az emlő-, a méhnyak-, a petefészek-, illetve a prosztata- és a heredaganattal diagnosztizáltaknak, valamint egy súlyos gyulladásos női betegség, az endometriózis esetén is jár. A súlyos fogyatékosság adókedvezménye igénybe vehető a cukor-, a szív- és az érbetegség többféle formája, vérképzőszervi betegségek, számos pszichés zavar után, de például laktózérzékenység esetén is.

Fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel összességében több mint kétmil­lióan élnek: a mozgás-, értelmi, látás- és hallássérültek száma mintegy félmillióra tehető, míg több mint 1,6 millióan szenvednek valamilyen krónikus betegségben.

Nemcsak az szja-kedvezményre jogosító betegségek köre bővült ettől az évtől, de a levonható összeg is emelkedett, mivel az a minimálbérrel együtt változik. Idén már havi 7.450 forint érvényesíthető, amiéves szinten 89.400 forint adókedvezményt jelent.

Ki kell emelni, hogy ha valakinek már korábban is járt volna a kedvezmény, de nem élt vele, akkor az orvosi igazoláson feltüntetett kezdőnaptól öt évig visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével is visszaigényelhető.

Komiljovics Máté

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.