2020. 02. 28. 13:03

Sztrájkra készülnek a vasutas szakszervezetek!

Közösen kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek a legnagyobb vasutas szakszervezetek!

A reprezentatív vasutas szakszervezetek - Mozdonyvezetők Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete, VDSzSz Szolidaritás - már tavaly megküldték a MÁV-csoport munkavállalóinak bérfejlesztésére vonatkozó javaslataikat. Az érdekképviseletek a vasutasok számára 12%-os mértékű, alanyi jogú alapbérfejlesztésen kívül többek között a szenioritás (szolgálati idő) anyagi elismerésének megduplázását, a munkáltatói önkéntes egészségpénztári tagdíj-kiegészítés bevezetését is követelik, továbbá, hogy 2020-tól kezdve decemberben minden vasutas munkavállaló 400.000 Ft egyösszegű kifizetésben részesüljön.

Idén a csoportszintű érdekegyeztető tanács ülését a munkáltató mindössze kétszer hívta össze, de egyik egyeztetésen  sem reagált érdemben a szakszervezetek bér és egyéb követeléseire, sőt konkrét bérajánlatot sem fogalmazott meg. Két hónap elteltével továbbra sem ismerjük a MÁV-csoport munkáltatóinak béremelésre vonatkozó elképzeléseit, az általunk képviselt vasutas dolgozók pedig - érthetően és teljes joggal - napról-napra türelmetlenebbek, elégedetlenebbek.

A kialakult helyzetben a legnagyobb vasutas szakszervezetek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek a fenti követelések mielőbbi teljesítése érdekében.

Kapcsolódó dokumentum:

Sajtóközlemény

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.