2018. 02. 22. 09:54

FRISSÍTVE! Tájékoztató a 2018-es béren kívüli juttatásokról

A MÁV-Csoport tájékoztatója: Tájékoztatjuk a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt. és a MÁV Szolgáltató Központ (SZK) Zrt. munkavállalóit, hogy a társaságok kollektív szerződésében foglaltak szerint 2018-ban alanyi jogú béren kívüli juttatásban – SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalás keretében – és a Választható Béren Kívüli Juttatás (VBKJ) rendszerében választásuknak megfelelő juttatásban részesülnek. Az alanyi jogon járó béren kívüli javadalmazás SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalásának 2018. évi mértéke 92 900 Ft. A 2018-ban rendelkezésre álló VBKJ-keretösszeg bruttó 271 400 Ft.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény változásával összefüggésben a 2018. évi VBKJ-rendszer új adómentes bővült: a jogszabályban foglalt feltételek fennállása esetén a VBKJ-keret terhére mobilitási célú lakhatási támogatás és diákhitel-törlesztési támogatás igényelhető.

A 2018-as VBKJ-rendszer elemeire vonatkozó legfontosabb szabályokat, valamint az egyes elemek igénybevételének lehetőségéről szóló tájékoztató füzetet, továbbá a nyilatkozat kitöltéséhez szükséges segédletet és a nyilatkozati nyomtatványokat az oldal alján megtekinthetik, letölthetik, szükség szerint kinyomtathatják. Az elektronikus hozzáféréssel nem rendelkező munkavállalók a munkaszerződésük szerinti főnökségükön, illetve szolgálati helyükön, valamint a Humán Szolgáltatás illetékes ügyfélszolgálati irodáiban nyomtatott formában is megtekinthetik a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó tájékoztatót. A nyilatkozati lapok és a juttatások igényléséhez szükséges nyomtatványok 2018. február 23-tól vehetők át a Humán Szolgáltatás illetékes ügyfélszolgálati irodáiban.

Kérjük, hogy a nyilatkozati lapok kitöltése előtt figyelmesen olvassa el a tájékoztató füzetet!

Az elektronikusan kitöltött, majd kinyomtatott, vagy papíron kézzel kitöltött nyilatkozatokat aláírva, két példányban, a juttatások igényléshez szükséges nyomtatványokkal együtt legkésőbb 2018. március 10-ig kell leadni a Humán Szolgáltatás ügyfélszolgálati irodáiban.

A számlák alapján igénybe vehető VBKJ-elemek választása esetén az eddig felmerült számlákat a VBKJ-nyilatkozat leadásával egyidejűleg, első alkalommal legkésőbb 2018. március 23-ig lehet leadni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alanyi jogú juttatás folyósításához SZÉP-kártyára vonatkozó nyilatkozatot kell leadniuk azoknak a munkavállalóknak is, akik a VBKJ keretében nem választottak SZÉP-kártyához tartozó juttatást. Esetükben az alanyi jogú SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalás feltétele, hogy a munkavállaló az igényléshez szükséges nyilatkozati lapot (amely MÁV Zrt. és a MÁV SZK Zrt. esetében megegyezik a VBKJ-utasítás 2. számú, a MÁV-START Zrt. esetében a VBKJ-utasítás 2/a. és 2/b. mellékletével) a VBKJ-nyilatkozattal együtt leadja a Humán Szolgáltatás illetékes ügyfélszolgálati irodájában.

Figyelem!

A munkavállaló a VBKJ-utasítás 1. számú melléklete szerinti nyilatkozat kitöltésével megbízást adhat önkéntes nyugdíjpénztári, egészség- és önsegélyező pénztári tagdíj munkabérből történő levonására és a megjelölt pénztárba történő átutalására. Az egyéni befizetés összegének 20 százalékáról a személyi jövedelemadóról szóló törvény 44/A §-ában foglaltak szerint rendelkezhet, ezzel növelheti nyugdíjpénztári, vagy egészség- és önsegélyező pénztári egyéni számlájának összegét.


A MÁV-csoport HR-szervezetei

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

 

A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványok itt találhatóak.

A MÁV START Zrt nyomtatványai itt találhatóak

A MÁV Szolgáltató Központ Zrt nyomtatványai itt találhatóak

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.