2018. 05. 03. 17:11

Tájékoztató a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár 2018. I. negyedéves hozamairól

A Vasutas Nyugdíjpénztár befektetési tevékenységének szabályait a Befektetési Politikában rögzítette. A Befektetési Politika előírásai szerint a Nyugdíjpénztár a pénztártagok kockázatvállaló képességét figyelembe véve olyan eszközökbe fekteti a vagyonát, melyek alacsony kockázat mellett hosszabb távon reálhozamot biztosítanak.

2018. I. negyedévében mind a hazai állampapírpiacot, mind a részvénypiacot a bizonytalanság jellemezte, és a piaci szereplők is eltérően ítélik meg a gazdasági folyamatok jövőbeni alakulását.

Ebben az időszakban a BUX 5,38 %-ot, saját devizában a német tőzsde 6,35 %-ot és az amerikai tőzsde 0,76 %-ot esett, míg az amerikai kötvénypiacon pedig 3 %-os, a magyar kötvénypiacon 0,57 %-os esés volt megfigyelhető.

Ezen pénzpiaci folyamatok hatására a Vasutas Nyugdíjpénztár 2018. I. negyedévben a fedezeti portfólión -0,6 %-os hozamot ért el, melynek következtében az egyéni számlákon negatív hozamot osztott fel.

Azóta a tőzsdék a negyedéves mélypontjukról visszakorrigáltak (emelkedést mutatnak) és ezzel együtt a pénztári hozam is emelkedett, de még mindig az év elejéhez képest negatív tartományban mozog.

A hirtelen piaci esések hatása alól a Nyugdíjpénztár nem tudja magát kivonni, de a Vagyonkezelőink azon dolgoznak, hogy – észszerű és alacsony kockázatvállalással – hosszútávon megfelelő mértékű reálhozamot tudjanak a pénztártagjaink számára biztosítani.

A Vasutas Nyugdíjpénztár nyugdíjcélú megtakarításokra jellemző hosszú távú befektetési stratégiája a kiváráson alapszik, bízva a piaci helyzet stabilizálódásában, s ezáltal a pénztári befektetéseket meghatározó állampapírok piaci értékének későbbi növekedésében.

 

                                                                          Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.