2019. 03. 12. 18:53

Úgy megvertek egy kalauzt Gárdonynál, hogy eltört az állkapcsa.

Vasárnap reggel a 4512-es számú vonaton súlyosan bántalmaztak egy jegyvizsgálót. Idén már nem először történt utazó kollégánkat ért erőszakos cselekmény. A Vasutasok Szakszervezete továbbra is hathatós intézkedést követel a munkavállalók védelmében és mihamarabbi jobbulást kíván a sérült kollégának.

„A MÁV-START számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított büntető eljárások segítésére. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.

A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben kérhetnek rendőri segítséget, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk.

Mivel gyakran megfelelő konfliktuskezelő módszerekkel elejét lehet venni a komolyabb inzultusnak, ezért a készségek fejlesztése érdekében speciális konfliktuskezelő tréningeken vehetnek részt az érintett munkavállalók.

A támadások során jellemzően arcon ütötték, leköpték őket, verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult még, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők jelentős többsége (több mint háromnegyede) menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni.

A jegykezelésre használt készülékre telepített alkalmazásban idén bevezették a pánik gomb (SOS gomb) használatát. Megnyomásával a vonaton utazó másik jegyvizsgálónak és vagyonőrnek/rendőrnek küld a rendszer jelzést, aki ebből tudni fogja, hogy a riasztást kezdeményező bajban van. Amennyiben a vezető-jegyvizsgáló egyedül teljesít szolgálatot, úgy a jelzést a központ kapja meg, ahol intézkednek, és ha kell, rendőrt kérnek a vonathoz.

A vasúttársaság technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, illetve a Készenléti Rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lép fel a jegyvizsgálók elleni támadásokkal szemben. A MÁV-START 103 testkamera beszerzéséről írt alá szerződést, a kamerák telepítése folyamatban van" – írta az Indexnek a MÁV.

forrás: Index

Borítókép: Index

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.