2018. 01. 15. 17:46

Új érdekegyeztető fórumon a munkavállalásról és a nyugdíjasokról.

Öt nagy nyugdíjas szervezet már közel egy évvel ezelőtt is írásban jelezte a kormánynak: veszélyben van az idősek megélhetése, egyre többen nyomorognak, ám a segélykiáltásnak is beillő levelükre azóta sem érkezett válasz. A Vasutasok Szakszervezete felháborítónak és modortalannak is tartotta a hallgatást, ezért a nyugdíjasok mellé állt, hogy közösen követeljenek érdemi intézkedést.

A Vasutasok Szakszervezete által tett kezdeményezés tartalma (amely itt olvasható) a korábbiakhoz képest nem sokat változott, mint ahogy a nyugdíjrendszer sem, amely nem teremt biztonságot az idős emberek számára, s nem garancia sem a mostani, sem a majdani nyugdíjas generáció megélhetésére. A VSZ szerint minden idős embernek joga van méltóságban élni, ezért is felháborító a döntéshozók közönye. A magyar nyugdíjból alig lehet megélni, ezért sok idős ember nyomorog, gyakran a gyógyszerre sem futja.

A VSZ-nél és a VSZ Országos Nyugdíjas Szervezeténél is úgy gondolták, a nyugdíjasok megélhetésével kapcsolatban nem lehet egy bizonyos szint alá süllyedni, ám már régen a kritikus szint alatt vagyunk. A nyugdíjas nem eltartott, a járadéka nem adomány. Még akkor sem, ha a mindenkori hatalom annak tartja, s kegyet gyakorol, ha éppen emel rajta néhány százalékot.

Kezdeményezésünkre – hosszúra nyúlt hallgatás után – megérkezett a válasz. A kormány nevében dr. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára reagált.

Az államtitkár válaszában kifejti, hogy a nyugdíjasokkal kapcsolatos társadalmi és anyagi kérdéseket a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs fóruma (VKF), valamint az Idősek Tanácsa rendszeresen napirendre tűzi.

Mindezek mellett a közvetlen párbeszédre új lehetőséget teremt a jövőben felálló Közszolgáltató Vállalatok Konzultációs Fóruma.

Ebben a közegben az állami tulajdonú vállalatok, a képviselettel rendelkező szakszervezetek – így a Vasutasok Szakszervezete is-, az ágazati konföderációk és a kormányzat képviselői vesznek részt.

Bízunk benne, hogy ez az érdekegyeztető fórum valódi párbeszéd színtere lehet nem csak a munkavállalással, hanem a nyugdíjasokkal kapcsolatos kérdések megvitatására is.

 

Az államtitkár válaszlevele itt elolvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.