2018. 02. 12. 11:28

Új háromoldalú egyeztető fórum alakult

Az állami cégek szakszervezetei összefogtak. Új háromoldalú érdekegyeztető fórum alakult ma az állami szférában működő cégek, a tulajdonos, valamint a szakszervezetek részvételével. A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) öt közlekedési érdekképviseleti szervezet közösen, a célokat egyeztetve közvetlenül tárgyal majd a munkáltató és a tulajdonos képviselőivel a munkavállalókat érintő problémákról, követelésekről – jelentette be a Vasutasok Szakszervezete.

A szakszervezetek reményei szerint a ma alakult új háromoldalú egyeztető fórumon – KVKF – a munkavállalókat érintő problémákról minden eddiginél hatékonyabban egyeztethetnek a döntéshozókkal. A közös célok elérése érdekében öt résztvevő közlekedési szakszervezet vezetője a napokban együttműködési szerződést kötött, hogy így képviseljék az ágazatban dolgozókat, a buszosokat és a vasutasokat.  Ezentúl nem üzengetünk, nem kiabálunk – hacsak nem kényszerítenek rá – és nem közvetítőktől reméljük, hogy a problémáink eljussanak az illetékesekhez, hanem kirakjuk a közös asztalra azokat a követeléseket, amelyekben előrelépést várunk a tárgyalópartnerektől, a munkáltatóktól és az állam képviselőitől – érvelt Meleg János. A VSZ elnöke szerint a fórumon nemcsak béremelésről és a munkakörülmények javításáról tárgyalnak majd, hanem egyebek között a Munka törvénykönyve módosításáról vagy a közlekedési ágazatban kiemelkedően fontos, évekkel ezelőtt megszüntetett korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyébe tervezett új rendszer mielőbbi bevezetéséről is. Az elnök az Mt.-vel kapcsolatban kiemelte, hogy annak egyes szabályai kiemelten sújtják az állami vállalatok dolgozóit. Ilyen például a munkaközi szünet munkaidőbe való beszámításának tiltása, vagy a rövidebb napi munkaidő kérdése.

A szakszervezetek ezután ezekről az ügyekről, valamint a közlekedési cégeket is sújtó súlyos munkaerőhiányról, pontosabban annak kezeléséről – és a munkavállalók minden aktuális gondjáról – is közvetlenül a kormány képviselőivel tudnak tárgyalni – szögezte le megjegyezve, hogy a KVKF a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács mellett a harmadik, ám egyáltalán nem konkurens, sokkal inkább hiánypótló egyeztetési fórum az állami vállalatoknál. A fórumon részt vesz a Stratosz, a stratégiai vállalatokat tömörítő országos munkaadói szervezet is, s ez kiemelkedően jó tárgyalási lehetőséget teremt a szakszervezeteknek. A harmadik fél, a kormány pedig akkor lép színre, amikor már a tulajdonossal, vagyis a finanszírozóval kell egyeztetni.

Az elnök hangsúlyozta, a most alakult plénum teljesen új mozgásteret biztosít az érdekvédőknek, hiszen a munkaadói és a munkavállalói oldal is szabadon megnyithat bármilyen témát. Ezt a szakszervezetek maradéktalanul ki fogják használni – szögezte le a VSZ elnöke.

Kapcsolódó dokumentumok:

Együttműködési megállapodás Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának létrehozásáról

KVKF Ügyrend

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.