2020. 07. 01. 10:36

Új szabályok a társadalombiztosításban – sokunkat érint

Július 1-től új törvénymódosítások jelennek meg, melyek révén – a kormány álláspontja alapján – mintegy 350 milliárd Ft-tal több marad a háztartásoknál és vállalkozásoknál. A kormányzat szerint egy új, sokkal tisztább és egyszerűbb korszak kezdődik a társadalombiztosítás rendszerében.

Az új társadalombiztosítási törvény egyik leglényegesebb adóegyszerűsítő változása az, hogy 2020. július 1-jétől egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék.

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz a módosítás révén.  2020. július 1-jétől már nem csak a munkaviszonyban álló, hanem - foglalkoztatási formától függetlenül - minden munkát végző saját jogú nyugdíjas (például a megbízási jogviszonyban álló is) mentesül a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól.

A változtatás a jelenlegi keresetükhöz képest 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek. Például: egy havi bruttó százezer forintos megbízási díjból most 71 ezer forint marad a nyugdíjasoknál, ha levonják belőle az szja-t és a járulékokat. Július 1-től viszont, már csak az szja jön szóba, így már 85 ezer forint jár az érintetteknek. Ez azt jelenti, hogy - a példánál maradva - százezer forintos bérnél egy év alatt 168.000 forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében.

Az új szabályok egyik legfontosabb előírása a TAJ kártyákkal kapcsolatos.

Ennek értelmében, ha a magánszemély egészségbiztosítási szolgáltatási járulék hátraléka egy meghatározott szintet meghalad, akkor a magánszemély TAJ kártyája érvénytelenné válik. Az érvénytelenné vált TAJ kártyával nem lehet térítésmentes egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, egészen addig, amíg nem rendezik a fennálló tartozást, visszamenőlegesen is.

A legutóbbi módosítási javaslat pedig a TAJ kártya érvénytelenítését kiváltó hátralék mértékét 3 hónapról a 2020. július 1-től felmerülő 6 havi kötelezettség összegére emeli. A TAJ kártya érvénytelenségének ideje alatt egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen nem vehető igénybe, és mind az így jogosulatlanul igénybe vett egészségügyi szolgáltatás költsége, mind pedig maga az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulék adók módjára behajtandó köztartozásnak számít. Vagyis: az így felhalmozott összegek az adóhatóság által végrehajtható tartozásnak minősülnek. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.