2022. 03. 28. 14:52

Válasz a záhonyi térség ügyében

Mint arról korábban írtunk, az orosz-ukrán háború következményei - a vasutasokat érintően elsősorban a személyszállítás, valamint a teherfuvarozás területén - hazánkat is érintik. Ez különösen igaz az ukrán határszakaszon munkát végzőkre. Ennek kapcsán a miniszterelnökhöz fordultunk.

Felvetésünkre dr. Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügyekért felelős államtitkár reagált.

Az államtitkár válaszában arról tájékoztatott bennünket, hogy a záhonyi körzet – változó – terhelését a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a tagvállalatok bevonásával folyamatosan monitorozza.

Egyetértett azzal, hogy a háború további alakulása, a vontatási energiaárak alakulása, illetve a vasúti infrastruktúra esetleges sérülése esetén a forgalomban, s ebből következően az ott dolgozó emberek foglalkoztatásában jelentős bizonytalansági tényezővel kell számolni.

A záhonyi térségben dolgozó mintegy 550-600 fő megtartását a kormányzati szervek és a munkaadók – köztük természetesen a MÁV is – mind a jelen, mind a jövő szempontjából fontosnak tartják.

Az államtitkár biztosította a Vasutasok Szakszervezetét, hogy mind a Kormány illetékesei, mind az érintett vállalatok folyamatosan figyelemmel kísérik a térség nehézségeit és lehetőségeit. Megerősítette korábbi szóbeli közlését, hogy a HUNGRAIL április első dekádjában az érdekképviseletekkel közösen áttekinti a helyzetet és javaslatot tesz az esetlegesen szükséges intézkedésekre.

Kapcsolódó dokumentum:

Fónagy János válaszlevél: Záhony átrakó körzet foglalkoztatási helyzete

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.