2018. 04. 16. 14:34

Változás a táppénz folyósításában

Még 2018. január 1-jétől változott az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások (táppénzek) folyósítási szabályainak rendszere, azonban a tapasztalatok azt mutatják, újra szólni kell róla.

Az új szabályozás értelmében, a táppénzről szóló – hiánytalanul leadott – igazolás beérkezését követő naptól számított 8 napon belül ki kell fizetni az ellátást a munkavállaló részére.

Ha a keresőképtelenség több, mint 8 napos, akkor minden 8. napi keresőképtelenséget követően (azaz 8 naponta) kell a táppénzt elszámolni és kifizetni.

Amennyiben a 8. nap pihenő-vagy munkaszüneti napra esik, az ezt megelőző nap számít a határidő utolsó napjának.

Ha a munkavállaló a táppénz kifizetését a munkabérfizetéssel egy időben kéri – azaz nem igényli a 8 naponkénti elszámolást -, akkor ezt kérnie kell a munkáltatótól, mégpedig a Humán Ügyfélszolgálatokon vagy az időügyintézőnél elérhető nyilatkozat kitöltésével és leadásával!

A hó végi torlódások elkerülése érdekében az igazolásokat és a nyilatkozatokat hónap közben, folyamatosan érdemes leadni.

A további, a táppénzes igazolások leadásával kapcsolatos pontos teendőkről az időügyintézőknél és az ügyfélszolgálati irodákon lehet tájékozódni!

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.