2018. 12. 28. 11:33

Vasútvonalat kap a BMW-gyár, épülhetnek a gyorsvasutak

Nagysebességű vasútvonal épül Budapesttől Varsóig, illetve Kolozsvárig, vasutat kap a debreceni BMW gyár és a nagyobb városokban intermodális pályaudvarrá alakul a meglévő állomás - egyebek mellett ezeket tartalmazza a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások kiegészített listája.

kiegészített vasúti lista a Magyar Közlönyben jelent meg, egy sok közlekedési jogszabályt módosító rendelet mellékleteként.

A terv szerint megújul a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasút részben a Varsóba menő vasútvonal fejlesztéseként. Fejlesztésként szerepel a Rákos - Nagykáta - Újszász - Szolnok, a Cegléd - Kiskunfélegyháza - Szeged, valamint a Szeged - Szabadka vasútvonal.

További fejlesztések:

  • Zalaegerszeg - Rédics (- Lendva - Beltinci),
  • Kelenföld - Budaörs (Törökbálint),
  • Nagykáta - Újszász,
  • Kiskunfélegyháza - Szeged-Rendező pályaudvar, és a
  • Debrecen - Füzesabony vasútvonal.

Intermodális vasúti központok lesznek a következő városokban (a NIF beruházásában): Debrecen, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Tatabánya, Bicske, Kaposvár, Miskolc, Kecskemét, Dunaújváros, Szombathely, Zalaegerszeg, Győr, Salgótarján és Kőszeg.

Új vasúti híd építésének az előkészítése kezdődik meg Budapesten.

Egy másik rendeletben a kormány a hatósági ügyek intézését tekintve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a Komoró, valamint Fényeslitke külterületén megvalósuló vasúti fejlesztést. Itt normál- és szélestávú vasúti pálya is lesz. A projekt része az intermodális logisztikai központ, amelyhez egyéb építmények és infrastruktúra fejlesztések kapcsolódnak.

A kormány koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki. A beruházásokkal összefüggésben építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

Forrás: napi.hu

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.