2020. 04. 01. 13:20

Védőintézkedések és védőeszközök használata

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. vezetőjének tájékoztatója.
  1. A fertőzéssel szemben az alapvető higiénés szabályok betartása a legfontosabb, lásd alább.
  1. Szájmaszk használata
  • A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján pormaszk használata csak megalapozottan gyanús, illetve igazolt COVID-19 betegségben szenvedők ellátásában résztvevő egészségügyi dolgozók részére indokolt.
  • Sebészeti szájmaszk viselése légúti tüneteket produkáló személyek számára javasolt. Egészséges emberek nem a sebészeti szájmaszk viselésével tudnak megfelelően védekezni a megbetegedés ellen, hanem a gyakori és szakszerű kézhigiénével: kézmosással és alkoholos bedörzsöléssel, a köhögési etikett betartásával, valamint a zsúfoltság kerülésével, lásd alább.
  • Az arcon a védőeszköz viselése zavaró:
    • viselője többször nyúl indokolatlanul az arcához, megigazítja a maszkot
    • így a maszk külső felszínéhez nyúl, amivel a fertőzés kockázatát nemhogy csökkenti, hanem növeli: érinti orrát, szemét, arcbőrét.
    • erre országos tisztifőorvos asszony az elmúlt napokban külön felhívta a figyelmet.
  • A dolgozók biztonságérzetének növelése érdekében részükre többször használatos textil szájmaszkot is lehet biztosítani. Ezek a maszkok nem minősülnek védőfelszerelésnek, nincsenek bevizsgálva, a józan paraszti ésszel átgondolva mechanikai gátat képeznek a cseppfertőzéssel terjedő kórokozókkal szemben. A megfelelő használatukról a dolgozókat szükséges kioktatni, valamint fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a használatok között megfelelő fertőtlenítésük elengedhetetlen. A vírusok, egyéb kórokozók elleni védelem biztosítása érdekében magas hőfokon szükséges mosni, majd vasalni ezeket a szájmaszkokat, újra felhasználásig zártan tárolni.
  1. Gumikesztyű használat
  • A megfelelő szerrel, megfelelő módon, megfelelő behatási ideig történő kézfertőtlenítés hatásos a szennyezett kézzel történő fertőződés kockázatának csökkentésében. A kesztyű viselés gyakorlatilag nem jelent előnyt, mert:
  • a fertőzés egyébként sem nem képes az emberi bőrön átjutva fertőzést okozni, tehát igazán nincs is értelme használatának.
  • hamis biztonságérzetet kelthet a viselőjében.
  • A nem megfelelően használt kesztyű pedig fokozhatja a fertőzésveszély kockázatát. Így például hosszas munkavégzés során kesztyűs kezünkkel érintjük meg arcunkat, szájunkat, szemünket, anélkül, hogy a kesztyűt tisztítanánk, fertőtlenítenénk, ami ugyanolyan veszélyes, mintha ezt csupasz kézzel tennénk meg.

 

Az alapvető higiéniai szabályok, amelyek betartása elengedhetetlen a COVID–19 megbetegedés elleni védekezésben:

  1. Gyakori kézmosás és fertőtlenítés

A COVID-19 vírusfertőzéssel szembeni megelőzés legfontosabb pillére a megfelelő hatékony kézmosás és -fertőtlenítés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a folyó meleg vízzel és  folyékony szappannal történő kézmosás hatékony védelmet nyújt a koronavírus fertőzéssel    szemben. A kézmosás ideje legalább 60 másodpercig tartson,          betartva a kézmosás hat lépését. A kézmosás után egyszerhasználatos, eldobható    papírkéztörlő használata    szükséges. A csaptelep elzárását a kéztörlésre használt papírkéztörlővel célszerű elvégezni, ezzel is kivédve a felülszennyeződés lehetőségét. A hatékony kézmosás után nincs szükség a kéz alkoholos kézfertőtlenítővel történő bedörzsölésére.

Amikor azonban nincs lehetőség meleg folyóvízzel és folyékony szappannal történő      kézmosásra, abban az esetben kell használni az alkoholos kézfertőtlenítőket, melyek víz nélkül is kifejtik a kéz felületén fertőtlenítő hatásukat. A szennyeződést azonban nem távolítják el a kéz felületéről, így szennyezett kézen már nem tudja teljes hatékonysággal támogatni a védekezést. A kéz bedörzsölés hat lépését meg kell tartani.

  1. Arc, száj, orr, szem érintésének kerülése. Különös gondot kell fordítani arra, hogy piszkos kézzel ne érintsük a szájunkat, orrunkat, szemünket. Érintés előtt kézfertőtlenítést kell végezni minden esetben.
  2. Köhögési etikett betartása. Köhögni, tüsszenteni papírzsebkendőbe kell, a használt zsebkendőt hulladéktárolóba kell helyezni, többször felhasználni, zsebbe tenni nem szabad. Utána kézfertőtlenítést vagy kézmosást kell végezni. Ha zsebkendő nem áll hirtelen rendelkezésre, akkor könyökhajlatba kell tüsszenteni, köhögni.
  3. Megelőzés szempontjából zárt helyen a rendszeres szellőztetés nagyon fontos. A szellőztetéssel, a benti levegőben lévő kórokozók koncentrációja csökken, így a fertőzés kialakulásának esélyét csökkenteni tudjuk. Javasolt félóránként 5 percet szellőztetni.
  4. Kerülni kell az érintkezést olyanokkal, akik köhögnek, tüsszögnek, lázasak – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés).
  5. Amennyiben betegek vagyunk, maradjunk házi karanténban, tartsunk távolságot másoktól! Tartózkodjunk a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől. Lehetőleg használjunk külön WC-t és mosdót, külön étkészletet és törülközőt.

Ludányiné Bodnár Timea                                                  Dr Pásztélyi Zsolt

népegészségügyi ellenőr                                                  ügyvezető

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.