2022. 03. 01. 09:21

Véget kell vetni a háborúnak

A közlekedési szakszervezetek azonnali tűzszünetet és az orosz hadsereg Ukrajnából való kivonását követelik. A Nemzetközi Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ITF) és az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) - melynek tagja a Vasutasok Szakszervezete is - azonnali tűzszünetet követel az ellenségeskedésekben, a konfliktus diplomáciai szintre való visszatérését, valamint a nemzetközi emberi jogok és humanitárius jog tiszteletben tartását az ukrajnai katonai eszkalációt követően.

Minden gondolatunk az ukrán néppel van. A közlekedési dolgozók szívére és lelkére világszerte súlyos terhet ró, amikor tanúi vagyunk a háború kitörésének. A globális munkásmozgalom és a nemzetközi közösség mellett állunk a háború elítélése mellett, és felszólítunk minden felet, hogy szigorúan tartsák be a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvényeket. Ennek a konfliktusnak most véget kell vetni.

Tudjuk, hogy a közlekedési dolgozók különösen veszélyben vannak. Megerősített és meg nem erősített jelentéseket kaptunk a közlekedési infrastruktúra katonai célzásáról, a repülőterek és vasutak ellenőrzésének megváltoztatásáról, valamint a légtér és a kikötők lezárásáról.

Szolidárisak vagyunk Ukrajna, Oroszország és a szomszédos országok népével, akik békét, párbeszédet és diplomáciát követelnek. Kapcsolatban állunk tagszervezeteinkkel, és mindent megteszünk, hogy segítsünk megvédeni és támogatni tagjaikat és családjukat.

Az ITF és az ETF támogatja António Guterres ENSZ-főtitkár felhívását a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezésére a minszki megállapodásokkal összhangban.

Sürgősen szükségünk van arra, hogy a vezetők minden oldalról önmérsékletet, diplomáciát tanúsítsanak, és sürgősen enyhítsék a konfliktust, hogy minimalizálják a polgári életeket és megélhetést fenyegető veszélyt.

A további eszkaláció nemcsak emberéletek tömeges elvesztését és lakóhelyelhagyást eredményezne, hanem a közlekedési dolgozók megélhetését is tönkretenné a régióban, és további pusztítást okozna a már amúgy is feszült ellátási láncokban.

Minden félnek, beleértve Oroszországot és Ukrajnát, valamint Európa-szerte és a NATO-államokban, minden erejéből meg kell tennie a feszültségek enyhítését és a válság békés, diplomáciai befejezését, és "nem szabad elindítania a század eleje óta talán legpusztítóbb háborút", mondta António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.