2021. 09. 24. 23:08

Vissza a gyökerekhez – Egy méltó megemlékezés margójára

Hatezer milliárdot költ a kormány a vasút fejlesztésére, korszerűsíti a szakképzést, s jó néhány intézkedéssel igyekszik visszaszerezni a vasutas szakma megbecsülését. Egyebek között ezeket jelentették be a kormány vendégként meghívott illetékesei, valamint a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója a Vasutasok Szakszervezete megalakulásának 125. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi ünnepségén, amelyet a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában tartottak, szeptember 23-án. A megemlékezésen kiváló szakszervezeti munkáért több VSZ-tag is kitüntetést vehetett át.

Alkalmasabb és méltóbb helyet nem is lehetett volna találni a Vasutasok Szakszervezete megalakulásának 125. évfordulójának megünneplésére, mint az egykori vasúti járműjavító csarnoka, amely felújítva, ám a régi stílusjegyeket gondosan megőrizve már rendezvényközpontként működik. Az ünnepségre érkezett mintegy 200 VSZ-es tisztségviselő, egykori és jelenlegi vasutasok a hófehérrel terített, ünnepi díszbe öltöztetett körasztalok körül ülve élvezhették az igazán jól sikerült rendezvényt. Az ünnepségen részt vett – és beszédet is mondott – Fónagy János miniszterelnöki biztos, Mosóczi László az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Homolya Róbert, a         MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Az ünnepség nyitányaként – „Vasúti munkásegylet alakítandó!” mottóval a Hevesi Sándor színtársulat idézte fel az első vasutas szakszervezet megalakulását a Száz vasutat, ezret című előadással, amelynek szerzője Hámori István Péter. A frappáns, rövid, színvonalas előadás visszarepítette a nézőket az időben – 1896. szeptember 20-ára – , abba a füstös kiskocsmába, ahol rendre összegyűltek az egyre elégedetlenebb, lázadozó vasutasok, s Klaus Antal felhívására,  - „Vasúti munkásegylet alakítandó!” – megkezdődött a szervezkedés. Az előadást a mintegy kétszáz vendég nagy tapssal köszönte meg a művészeknek.

Ünnepelni jöttünk! Ünnepelni a Vasutasok Szakszervezete születésnapját – kezdte ünnepi beszédét Meleg János. A VSZ elnöke emlékeztetett, olyan történelmi szakszervezet megalakulásának 125. évfordulójára gyűltek össze, amely soha nem tért le arról az útról, amit az elődök kijelöltek, amiért létrehozták a munkavállalók érdekszövetségét. Az elnök felidézte az elődök 1896-ban kezdődött hősi küzdelmeit, a szakszervezet megalakulásának körülményeit és az azt követő retorziókat. – Az ünnepi alkalomból visszatértünk gyökereink helyszínére, hogy méltó módon emlékezzünk a múltra, elődeink egykori harcának kezdetére – mondta. Beszédében a jelen kihívásait, a szakszervezetek, különösen a VSZ saját küzdelmeit is felidézte, nem feledkezve el napjaink súlyos gondjairól sem.

Fónagy János beszédében emlékeztetett: az idei a Vasút európai éve, s ennek kapcsán is megerősítette, különösen nagy figyelem irányul a közösségi, azon belül is a kötöttpályás közlekedésre. A miniszterelnöki biztos szerint a hazai vasúti közlekedés felívelő pályán van, s a kormány különféle erőfeszítésekkel igyekszik még színvonalasabbá tenni ezt a környezetkímélő közlekedési módot. Jelezte, a következő években összesen 6 ezermilliárd forintot fordítanak az ágazat fejlesztésére. Beszédében jelezte, a cél visszaszerezni a szakma és vasutasság becsületét, s ehhez egyebek között a szakképzést is korszerűsíteni fogják. Beszédében Fónagy elismerte a vasutasok fáradságos munkáját, s a VSZ korrekt partnerségét.

Mosóczi László az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László üdvözletének tolmácsolásával kezdte felszólalását. Beszédében kiemelte, a vasutasság mindig is az egyik legerősebb érdekérvényesítő közösség volt. Leszögezte, a jövő útja a vasút, s a klímavédelemben különösen fontos szerepe van – és lesz is. A szakmai utánpótlást Mosóczi is fontosnak tartja, s mint mondta, nemcsak az alap- és közép-, hanem a felsőfokú képzést is fejleszti a kormány.

Homolya Róbert a magyar vasúti közlekedés 175. évfordulójára is felhívta a figyelmet a VSZ születésnapját köszöntő beszédében. Kiemelte, a Volánbusz betagozódásával a MÁV-VOLÁN Csoport a legnagyobb hazai foglalkoztató lett, 57 ezer embernek nyújt biztos megélhetést. A szakszervezetekkel való együttműködésről szólva leszögezte: a VSZ-t köszönet illeti a konstruktív és szociálisan kellően érzékeny hozzáállásáért. A vasút jövőjéről szólva felhívta a figyelmet a forgalom – utas és áruszállítás egyaránt beleértve – növelésének fontosságára. Mindkettőt meg kell duplázni – jegyezte meg. Leszögezte, 2030-ra a MÁV behozza az évtizedes lemaradást. A nem is távoli jövő nagy kihívásának az elnök-vezérigazgató a digitalizációt tartja, erre a vasúton is készülni kell; informatikai vállalattá kell válni – szögezte le. Felszólalása végén reményét fejezte ki, hogy a VSZ-szel a jövőben is konstruktív marad az együttműködés.

Kordás László felszólalást születésnapi köszöntéssel kezdte, s az elmúlt 125 éves szakszervezeti munkát méltatta. A múltból felidézte az első vasutas sztrájkot és annak következményeit, majd megjegyezte, a vasutasság mindig is az összefogásról, az igazságérzetéről és a munkavállalók jogainak erős védelmi bástyájaként volt ismert. Sajnos – jegyezte meg – a kormány egyre jobban lefaragja a munkavállalói és a szakszervezeti jogokat, amire például a sztrájkjog csaknem totális ellehetetlenítése a leglátványosabb példa. A MASZSZ elnöke kiemelte a kollektív szerződések szükségességét, valamint a szolidaritás fontosságát is. Ez utóbbiban a VSZ mindig is élen járt – szögezte le. Felszólalása végén felidézte: a MASZSZ elnökké választása utáni első útja a VSZ-hez vezetett, s elnöki minőségében való utolsó felszólalása is éppen itt zajlik – utalt a közelmúltban tett bejelentésére: lemondott a szövetség elnöki tisztségéről.

A felszólalásokat követően a VSZ elnöke, Meleg János kitüntetéseket adott át (a jutalmazottak névsorát lásd lejjebb).

Az elismerések átvétele után Zlati Róbert alelnök pohárköszöntőjével elindította az est „lazább” részét: felvágták az ünnepi tortát, felszolgálták a vacsorát és megkezdődtek a kellemes beszélgetések, emlékezések, anekdotázások, egykori és mostani kollégák közös megemlékezései.

Díjazottaink:

Dicsérő oklevél
VSZ ONYSZ Nagykanizsa Alapszervezete
VSZ SZB Vontatási Főnökség Dombóvár
Állomásfőnökség VSZ SZB Zalaszentiván

 

Arany Jelvény Kitüntetés  
Borda Éva Területi Igazgatóság VSZ SZB Szeged
Czimre György VSZ ONYSZ Szerencs
Fülöp Gábor Állomásfőnökség VSZ SZB Veszprém
Grunda Zsolt Állomásfőnökség VSZ SZB Fényeslitke
Horváth Csaba VSZ Központi SZB Budapest
Horváthné Czindery Zsuzsanna Állomásfőnökség VSZ SZB Pécs
Kovács Aranka Pályagazdálkodási Főnökség VSZ SZB Kisújszállás
Vécsi Tibor VSZ Szakszervezeti Bizottsága Észak Főnökség

 

Esélyegyenlőségért Díj
Szabó Ilona

 

"Magyar Vasutasért"
Német H Erzsébet

 

"Vasutasok Szakszervezetért"
Suszter Csaba
Zubály Bertalan
Zvada Mihály
Dr. Márkus Imre

 

A rendezvényről képösszeállítás található honlapunk galériájában.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.