2018. 02. 13. 15:33

Visszakérik a korengedményes nyugdíjat

Új véleményező és javaslattevő fórumot alapított több szervezet. Szó lesz rajta az évekkel ezelőtt megszüntetett korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyébe tervezett új rendszer mielőbbi bevezetéséről is.

A köztulajdonban működő közszolgáltatásokat közvetlenül érintő gazdasági tárgyú döntések előkészítésében közreműködő háromoldalú konzultatív, véleményező és javaslattevő fórumot alapított hétfőn 16 szervezet (szakmai szövetségek, érdekképviseletek, minisztériumok), Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) néven.

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán az öt közlekedési érdekképviseleti szervezet közösen, a célokat egyeztetve közvetlenül tárgyal majd a munkáltató és a tulajdonos képviselőivel a munkavállalókat érintő problémákról, követelésekről - jelentette be a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

A szakszervezetek reményei szerint az új háromoldalú egyeztető fórumon a munkavállalókat érintő problémákról minden eddiginél hatékonyabban egyeztethetnek a döntéshozókkal. A közös célok elérése érdekében öt résztvevő közlekedési szakszervezet vezetője a napokban együttműködési szerződést kötött.

A fórumon nemcsak béremelésről és a munkakörülmények javításáról tárgyalnak majd, hanem egyebek között a Munka törvénykönyve (Mt.) módosításáról vagy a közlekedési ágazatban kiemelkedően fontos, évekkel ezelőtt megszüntetett korengedményes és korkedvezményes nyugdíj helyébe tervezett új rendszer mielőbbi bevezetéséről is - véli Meleg János, a VSZ elnöke. Az elnök szerint ugyanis az Mt. egyes szabályai különösen sújtják az állami vállalatok dolgozóit: ilyen például a munkaközi szünet munkaidőbe való beszámításának tiltása, vagy a rövidebb napi munkaidő kérdése.

Az együttműködési megállapodást a munkavállalói oldal képviseletében az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Postás Szakszervezet, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Vasutasok Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége; a munkaadói oldalról a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége; kormányzati részről pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetői, delegáltjai írták alá.

Forrás: napi.hu

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.