2018. 06. 07. 15:02

ZEMPLÉN HEGYSÉG REJTETT KINCSEI

„A tengerszem Sárospatak városa fölött elhelyezkedő 324 méter magas Megyer-hegy területén található. Mélysége egyes helyeken a 6,5 métert is elérheti,[1] a tavat körbevevő sziklafalak maximum 70 méterre magasodnak a víztükör fölé. Az emberek itt bányászták ki a gabonaőrlők és az érczúzók malomköveit egészen a 15. századtól. A bányászmunkások kisebb fülkéket vájtak maguknak a bánya falába, és itt is laktak. A malomkövek fejtését és kidolgozását több évszázadon át szinte ugyanolyan technikával, szerszámokkal és kézi munkával végezték.

Az egykori bánya fejtési gödrében mára jelentős mennyiségű csapadékvízgyűlt fel. Így keletkezett a napjainkban is megtalálható állandó vízű tó, melynek össztömege 4000 köbméter, legmélyebb pontja 6,5 méter. Azonban az akkumulálódott víz eltávolítására elvezető csatornákat alakítottak ki.

A bányát 1907-ben zárták be a termelés folyamatos csökkenése miatt. Az egykori bányaudvaron jelenleg is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, valamint a kőfaragó tevékenység melléktermékei.

 

A VASUTASOK SZAKSZERVEZETE

KIRÁNDULÁST

SZERVEZ A MEGYER – HEGYI

TENGERSZEMHEZ

TÚRÁZÁST KEDVELŐKNEK

2018 JÚNIUS 17.-ÉN

 

Indulás Miskolc Tiszai állomásról a 8.35 órakor induló vonattal.

Érkezés Sárospatakra 10.01 órakor.

Az állomásról kb. 15 km-es gyalogtúra a Megyer – hegyi tengerszemhez.

Érdeklődés esetén, és ha az idő is engedi látogatási lehetőség a Sárospataki várba. (A belépőjegyről mindenki maga gondoskodik.)

Túravezető:      Káleczki Vilmos

Szervezők:        Makranczi Zsolt és Bernáth Katalin

A kirándulás részleteiről az alábbi telefonszámokon lehet érdeklődni.

06/70/387-6269

06/30/932-1285 

A Vasutasok Szakszervezete július hóban a Vadna-parkba és Bükkszentkeresztre tervez kirándulásokat, aminek részleteiről később adunk információt.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.