2021. 05. 07. 17:29

Lapul a fiókban egy-két régi mobil? Most újrahasznosíthatjuk!

Negyedik éve fut a „Passzold vissza tesó” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei első akcióban 2021. május 1. és június 30. között vehetünk részt.

A kezdeményezés egyre népszerűbb: 2018 óta több mint 640 helyszínen összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek össze a résztvevők.

A cél, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és támogatva a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékekből többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok bányászata Afrikában a veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását fenyegetik. Ha ezen fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósulna meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata is csökkenhetne. 

Mindenki tehet egy fenntarthatóbb világért. Hasznosítsuk feleslegessé vált készülékeinket, adjuk le a hozzánk közel eső gyűjtőponton! Bővebb információ az akcióról, a gyűjtőhelyekről itt olvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.