2019. 07. 13. 18:37

A félreértések hálójában újra a Vasútegészségügyi NK Kft. béremeléséről

A hároméves bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően, a Vasútegészségügyi NK Kft. minden olyan munkavállalója, aki részesült a 2018. évi bérfejlesztésből – vagyis a január 1- december 31. közötti bért egy összegben megkapta, a kapott összeget el kell osztani 12-vel és hozzáadni a 2018.évi személyi alapbéréhez.

Tehát akinek 2018. január 1-én 200000 Ft volt az alapbére és kapott 240000 Ft egyösszegű kifizetést 2019. január 4-én, akkor ez osztva 12-vel havi 20000 Ft-nak felel meg. Ezáltal a munkavállaló új személyi alapbére 220 000 Ft lesz. Erről kell, hogy kapjon egy értesítést, mert ez idáig ez nem történt meg. Elfogadtuk, hogy csak akkor történhet meg az értesítés, ha a tulajdonos biztosítja a forrást. Megtette, az összeg a társaság számlájára megérkezett.

Álláspontunk továbbra is az - a fenti példánál maradva -, hogy a 2019. évi bérfejlesztésből az átlagos 4%-al részesülő munkavállaló a 220 000 Ft alapbérre kapja meg a 4%-ot, azaz 8800 Ft-ot. Ezzel ezen munkavállalónak 228 800 Ft lesz a személyi alapbére. Erről kell, hogy kapjon egy újabb értesítést.

Azon munkavállalók pedig akik műszakpótlékra jogosultak, ezen személyi alapbér alapján kérjük részükre az első hat hónapra járó bérpótlék megfizetését is.

Az a tény, hogy az állami bérfejlesztés, melyet a Kormány a 139/2019.(VI.14.) korm. rendelete az egészségügyi szakdolgozók és védőnők bérfejlesztésére fogadott el és bértáblában rögzíti az előre hozott korábbi politikai döntést, vagyis július 1-től 8 %-os bértáblában rögzített emelést hajt végre, nem változtathat azon a tényen, melyet a 2019. évi 4%-os VNK Kft. átlagos bérfejlesztése érint.

Véleményünk szerint nem kell ehhez pénzt nyomtatni a Kft.-nek, csak a leírtaknak megfelelően elosztani azt. Figyelembe véve a munkaerő piacon kialakult helyzetet. Az állami bérfejlesztésre vonatkozó jogszabályt az alábbiakban kérjük betartani.

„256/2013. (VII. 5.) Korm. rendelet (egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól)

2/C. §

(3) A 4–8. melléklet szerinti illetmény-, illetve bértáblák változása miatti alapbér (garantált illetmény) növekedés a foglalkoztatottat a munkáltató egyoldalú döntése alapján az alapbérén (garantált illetményén) felül megillető juttatás – különösen illetménykiegészítés – terhére, annak visszavonásával vagy csökkentésével nem biztosítható. „

A Vasutasok Szakszervezete képviselői javaslatot tettek a többlet forrás vonatkozásában is. Azzal, hogy csak augusztusban történik meg a kifizetés, az első hat hónapra a 2 %-os szocho csökkentés következtében van lehetőség differenciálásra.

Azért pedig, hogy ez a 13. Havi juttatást ne érintse, szintén kezdeményeztük a vbkj-ból a 2%-os szocho csökkentéséből eredő mardvány összeget az év végére, az egyéb forrásokkal összevontan kifizetni.

A VSZ VEÜ Hírnök nyomtatható verziója ITT érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.