2019. 07. 05. 09:48

MH Egészségügyi központ, mint „fő zászlóshajó”

Dr. Kun Szabó István Parancsnok kinevezését követően negyedévente tájékoztatja a képviselettel rendelkező szakszervezeteket az aktualitásokról. A soron következőre 2019. július 4-én került sor.

Parancsnok Úr az általános tájékoztatóját azzal kezdte, hogy új vezetőként a rendelkezésre álló erőforrásokat kellett felmérnie. Mindezeket követően jutottak el oda, hogy elkészült az EMMI részére egy átfogó anyag, orvos szakmai-, humán-, és a gazdasági stratégiai részekkel.

Az egészségügy fenntartása, működésének finanszírozása állami feladat. A finanszírozás jelenleg nem megfelelő. Ezen a területen a piaci viszonyokat nehéz értelmezni. Az Egészségügyi Központ egyedülálló, hiszen minden „szakmára” van osztálya.

2007-ben átlagosan 65 beteg, 2016-ban 145 beteg, jelenleg átlagosan pedig 195 beteg veszi igénybe a sürgősségi betegellátást.  Példaként elhangzott, hogy a mögöttünk álló vasárnap 251 beteg ellátása történt meg. A fővárosban sürgősségi ellátást igénylő betegek 30 %-a itt jelentkezik. Amíg 2015-ben az ügyeleti órák száma 7.500 volt, 2018-ban ez az óraszám már 30.900. A beteglétszám alakulása: 2007-ben 84.000 fő, 2018-ban 176.000 fő. Az éves betegleletszám 1 szakorvosra vetítve: 2007-ben 3.244, 2018-ban 14.724. Parancsnok Úr kifejtette, hogy az EMMI-nél kezdeményezte, hogy a jelenleg négy ügyeletes kórház helyett a jövőben csak három legyen ügyeletre kijelölve. Mindezek mellett hétfőn 36 hajléktalant hoztak be, amire csak 3 szabad ágy volt. A számok is jól mutatják, hogy az intézmény a 2007-es integrációt követően már nem csak „egyenruhás kórház”.

Rengeteg egyeztetés folyik jelenleg is. Az egészségügyi ellátás szervezéséhez szükséges lenne központi koordinációra. Budapesten összesen naponta 1.250 – 1.300 beteg jelentkezik a sürgősségi ellátásban. Mindezek 45 %-ának a háziorvosi szolgáltatást kellene igénybe venni. Nem működik megfelelően a háziorvosi rendszer. Ezen változtatni kell, a betegutakat-műtéteket meg kell oldani. Mindenki a MH Egészségügyi Központban akar ellátáshoz jutni.   

Az Egészséges Budapest program keretében szerepel az 1. és a 2. telephely átalakítása. A párhuzamosságok megszüntetésére 2021 végére kell a terveket elkészíteni. Jelenleg 2.200 fő a szakápoló, nővér létszám. A hiány nem éri el a 100 főt. Ez jó arány, de az összetétel nem kedvező, mert hiányzik az elmenők több évtizedes tapasztalata. A honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény pozitív hatása érezhető. Ez közel 75.000.- Ft-tal több illetményt jelent a nyilatkozó 1730 fő dolgozónak.

Nagy teher van a kórházon, ezt kell enyhíteni. Ezért is segítünk, mint pl. a XV. kerületnek is a sürgősségi ellátás kialakításában.

A parancsnoki tájékoztatást követően kérdések, észrevételek következtek.

A Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János hozzászólásában kitért többek között arra is, hogy abban a szerencsés helyzetben érkeztünk a tájékoztatóra, hogy pár hete a VSZ Egészségügyi Tagozatának értekezletére személyesen jött el hozzánk Zamárdiba Dr. Konczi Ferenc Pál alezredes Személyügyi és Munkaügyi Osztályvezető és Dr. Muzsay Ildikó ezredes, akikkel lehetőségünk volt sok mindenről kötetlenül beszélni.

Az elnök elmondta, alapproblémának azt látjuk, hogy az egészségügyben a szociális és az egészségügyi ellátást el kellene különíteni. A közeljövőben a digitalizáció hatására a létszámhelyzet is meg fog változni. Fel kell készülni arra, hogy a technikai fejlődés milyen hatással lesz az egészségügyre, az abban dolgozókra és az ellátást igénybe vevőkre. Előtérbe kell kerülnie az oktatásoknak, képzéseknek. A Vasutasok Szakszervezete javasolja, hogy a béren kívül jelenjenek meg egyéb juttatások, valamint a munkakörülmények – munkafeltételek javítása.

A parancsnok válaszában elmondta, hogy az utóbbi évek-évtizedek legnagyobb technikai beszerzései történtek meg.  Az eszközbeszerzést oktatás, képzés kiséri. A következő negyedéves beszámoló alkalmával a „géppark” újonnan beszerzett eszközeit is be fogja mutatni egy bejárás keretében. Kiemelte többek között, hogy olyan gyógyszeradagoló gép beszerzése történt meg, ami a gyógyszereket napi szinten nem csak adagolni, de még felezni – vágni is tudja.

A VSZ munkafeltételek javítására vonatkozó javaslatára elmondta, hogy az 1. telephelyen dolgozói büfé kialakítására is sor fog kerülni. Itt nyersanyag árral fognak számolni. Ez is egyfajta juttatás lesz.

A VSZ VEÜ Hírnök nyomtatható változata ITT elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.