2019. 06. 06. 20:07

Milliárdos fejlesztés a VNK Kft.-nél

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 1,61 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutott a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapest Podmaniczky úti központja, melyhez a társaság 306 millió Ft önerőt tett hozzá.

Dr. Pásztélyi Zsolt, ügyvezető igazgató csütörtökön sajtótájékoztatón köszöntötte a meghívottakat, majd elmondta: első ütemben a radiológiai eszközparkot újították meg 171,463 millió forintból, ezzel 20-30 éves gépeket tudtak lecserélni.

Szigeti Szabolcs az EMMI egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta a miniszter és az államtitkár üzenetét, majd arról beszélt, a kormány 2017-ben az Egészséges Budapest Program keretében 700 milliárd forint hazai forrásból elindítja a központi régió fejlesztését. 58,6 milliárd forintot költenek 32 szakrendelő megújítására - mondta.

Felsorolta részletesen, hogy az EBP-ből eddig felhasznált 200 milliárd forintból 21,7 milliárdot orvostechnikai eszközöket vásároltak, 3,8 milliárd forintból pedig 19 nagy értékű diagnosztikai műszereket vásároltak a régió egészségügyi intézményei számára. Kitért a Honvédkórháznak juttatandó 3,4 milliárd forintra, amelyből az intézmény százötven eszközzel bővítette műszerparkját.

Ezt követően Hassay Zsófia Terézváros polgármestere arról beszélt, hogy a modern berendezésekkel magasabb szintű egészségügyi ellátáshoz jutnak a lakosok, és mindig arra törekedtek, hogy lehetőségeikhez képest segítsék a kerület egészségügyi fejlődését. Hangsúlyozta külön öröm számára, hogy ez a fejlesztés itt valósult meg, ezáltal Budapest és Terézváros is fejlődik és az itt élőknek jobb ellátása lesz.

Dr. Pásztélyi Zsolt közölte azt is, hogy a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. az EBP forrásait 306 millió forinttal tudta kiegészíteni.

Az ügyvezető hangsúlyozta: jelszavunk „Megelőzés és gyógyítás egy kézben” majd felsorolta, amire büszkék és ezek között első helyen a betegelégedettség, a sajátberuházások valamint a saját szakmai képzést említette.

Kiemelte, hogy sokat megtudunk tenni önerőből, de ennyit nem, ehhez kellett a kormány támogatása. Előre lépés a radiológiai készülékek cseréje, mert jobb minőségű képekkel segítik az orvosok munkáját. Jelentős diagnosztikai céggé nőtték ki magukat.

Ezután bemutatta a VNK Kft. munkáját, ráirányítva a figyelmet arra, hogy három rehabilitációs intézetet is működtetnek Balatonfüreden, Hévízen és Harkányban, nyolc rendelőintézet, 70 foglalkozás-egészségügyi és háziorvosi, valamint 35 fogászati praxis tartozik a gazdasági társasághoz. Összesen évente egymillió beteget fogadnak.

Elmondta, a kft. gazdálkodása stabil, az elmúlt 12 év alatt a cég adózott eredménye 1,6 milliárd forint volt, amit mindig visszaforgattak a működésbe, így nyílt lehetőség saját erőből kétmilliárd forintos eszközbeszerzésre és szintén ugyanennyi forrásból az infrastruktúra fejlesztésére.

A budapesti központi rendelőintézet 39 szakmában heti kétezer órában látja el a betegeket, amelyek nagyjából 64 százaléka igényjogosult: vasutas, rendvédelmi, honvédelmi dolgozó.

Végezetül bemutatta a projekt további ütemének szakmai programját, melyek között szerepel az amortizált eszközpark cseréje, épület felújítás és egy ambuláns sebészeti műtő.

A teljes beruházás 1,5-2 évet vesz igénybe.

Zárásként meginvitált mindenkit a III. emeleten lévő eszközök bemutatására. Kollégái nagyon büszkén, emelt fővel és nagy szakértelemmel magyarázták a modern gépek szolgáltatásait. Gratulálunk az elért eredményekhez.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.