2020. 11. 12. 13:50

Vasutasok az egészségügyért

Három vasutas szakszervezet az egészségügyi rendszer átalakítása miatt az illetékes minisztériumhoz fordult.

A VSZ, a VDSZSZ Szolidaritás és a MOSZ a vasutas igényjogosultak (a MÁV Csoporthoz tartozó munkavállalók, nyugdíjasok és családtagjaik) egészségügyi ellátását végző Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet munkavállalóinak helyzetével, a vasutas munkavállalók, vasutas nyugdíjasok és családtagjaik ellátásának jövőjével kapcsolatban fordult az emberi erőforrások miniszteréhez.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. működési körébe tartozó intézményrendszer nyolc megyei jogú városban nyújt járóbeteg alap és szakellátást, hatósági foglalkozás-egészségügyi ellátást, illetve három rehabilitációs intézetben fekvőbeteg rehabilitációs ellátást. E mellett a MÁV csoportnál működtetett Egészségmegőrző Program keretében prevenciós szolgáltatásokat is nyújt.

A kormány arról döntött, hogy a közösségi közlekedésben a párhuzamosságok megszüntetésével, a MÁV-VOLÁN integráció létrehozásával, a legnagyobb állami vállalat jöjjön létre, mintegy 56.000 fővel. A MÁV csoportba integrálódó VOLÁNBUSZ Zrt. munkavállalói számára ezzel egy jól működő, országos lefedettségű, a közlekedés biztonságának kihívásaira felkészült szakmai stáb áll rendelkezésre, amely megfelelő átalakítással lefedné a közlekedés-egészségügyet. Viszont a 2020. évi C. törvény alapján leírt „munkáltató” személye nem ismert, aggodalommal figyeljük, miképpen alakul ez a jövőben, és hogyan alakul a gazdasági társaság kapcsolata az ellátórendszer többi szereplőjével.

Az ellátórendszer eddig elért vívmányait a vasutas társadalom szeretné megőrizni, ehhez viszont a társaságnak önállóságra van szüksége – akár a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézettel együtt. A jelenleg vasúti menetkedvezményre jogosult Szolnoki MÁV Kórház munkavállalói, valamint a VNK Kft. alkalmazottai továbbra is jogosultak maradnának az utazási kedvezményre az egyes vasúti utazási kedvezményekről szóló a 57/2009. (X. 20.) KHEM rendelet 2.§ (1) e) pontja alapján, tekintettel arra, hogy mind a jogelőd, mind a jogutód munkáltató elkülönült vasútegészségügyi (közlekedésegészségügyi) szervezetnek minősül.

Nagy jelentőséggel bír a vasutas nyugdíjas társadalom egészségügyi ellátása is, mert azok, akik konkrét anyagi áldozatvállalással (tégla jegyekkel) segítettek anno az intézményrendszer felépítésében, most lettek igazán „felhasználói” a vasútegészségügynek, amely tehermentesíti az országos betegellátást is. Ez, a családtagokkal együtt közel 3-400.000 fő megérdemli, hogy a hagyományokon alapuló orvos-betegkapcsolatban kapja meg a szükséges ellátást. Ez egyébként összecseng a miniszterelnök úr mondatával, miszerint: "a járvány arra kényszerít bennünket, hogy egyesítsük erőfeszítéseinket, erőforrásainkat, hogy meg tudjunk birkózni korunk egyik legnagyobb kihívásával".

A szakszervezetek arra kérték a minisztert, hogy a 2021. januárjától várható, az egészségügyi irányítási rendszer átalakítását célzó munkába vonják be a szakmai-, valamint az érintett érdekképviseleti szervezeteket, köztük a vasutas szakszervezeteket is.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.