2019. 03. 25. 16:16

12. Heti VSZ Hírnök

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft-nél is a munkáltató és az érdekképviseletek 2017-ben három éves megállapodást kötöttek a munkavállalók jövedelmi helyzetének megtartása illetve a magyar egészségügyben történt béremelésekhez való felzárkózás érdekében. Ismereteink szerint a VNK Kft. a 2019. évi üzleti tervet elfogadásra felterjesztette a minisztérium felé jóváhagyásra. Kezdeményeztük, hogy ennek tudatában a 2019. évi bérfejlesztés megvalósítása érdekében, a munkáltató a megállapodásnak megfelelően a bértárgyalást kezdje meg. Levelünk ITT olvasható.

A társaság ügyvezetője válaszában arról tájékoztatta szakszervezetünket, hogy a többségi tulajdonos – Emberi Erőforrások minisztériuma – szerint forrás hiányában az üzleti  terv elfogadására csak a források rendelkezésre állása időpontjától lesz lehetőség.

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére végre határozatlan idejű munkaszerződések lépnek életbe a munkajogi aggályokat jelentő többször hosszabbított határozott idejűek helyett a zöldterület karbantartásnál. Az első körben, még 2019. január 17-én megtartott egyeztetésen szakszervezetünk felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy a zöldterület karbantartás területén alkalmazott határozott idejű foglalkoztatással kapcsolatban munkajogi aggályok merültek fel, amit haladéktalanul el kell hárítani. A VSZ rámutatott arra, hogy a határozott idejű foglalkoztatásnak szigorú munkajogi feltételei és keretei vannak, és nem lehet a munkavállalók hátrányára alkalmazni ezt a jogintézményt. Kértük, hogy a munkáltató vizsgálja felül ezt a gyakorlatot és az érintettek – különösen a többszöri munkaszerződés hosszabbítással rendelkezőkét – munkaszerződéseit módosítsák határozatlan idejűvé. Részletek honlapunkon.

Az április 7-én életbe lépő menetrend-módosítás után újra megáll a Szentgotthárdról induló reggeli Intercity (IC) vonat Répcelakon.

A vasutas kollégák kezdeményezésére a Vasutasok Szakszervezete vállalta fel az ügyet. Négyszáz aláírás összegyűjtése után többször egyeztettünk a KTI-vel, polgármesterekkel, kistérségi vezetőkkel. Részletek ITT.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.