2019. 04. 02. 10:42

13. Heti VSZ Hírnök

A Vasúti Érdekegyeztető Tanács (VÉT) 2019. március 25-i ülésén a MÁV Zrt. és a képviselettel rendelkező szakszervezetek megállapodtak az 5 százalékos bérfejlesztés végrehajtásáról. Ezzel lezárult az átlagosan 30%-os béremelést jelentő 2017-2019. évi bérmegállapodás végrehajtása és megnyílt az út egy új megállapodás felé. A munkáltató vállalta, hogy 2019. július 31-ig további bérfejlesztési javaslatot tesz. A munkáltató ezen túlmenően azt is vállalta, hogy a szakszervezetek által korábban benyújtott, a 2020–2022-es időszakra vonatkozó bérintézkedési javaslatokat tárgyalási alapnak tekinti egy újabb középtávú megállapodás megkötése érdekében. A bérmegállapodás mellett ismét sikerült tovább javítani a MÁV Zrt. Kollektív Szerződését. Részletek ITT.

Rengeteg kezdeményezés, tárgyalás után a Vasutasok Szakszervezete régi követelése látszik részben megvalósulni azzal, hogy a MÁV-HÉV Zrt. munkavállalói is jogosultak lesznek az ingyenes vasúti utazást biztosító arcképes igazolvány kiváltására. Mindezzel párhuzamosan zajlanak a tárgyalások az arcképes igazolvány igénylésének kiterjesztéséről a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalói számára is. Az ügy részleteiről és ezzel kapcsolatos korábbi híreinkről, kezdeményezéseinkről honlapunkon találhatóak részletek.

Ezrek tüntettek a közlekedési dolgozókért, egyebek között a rugalmas nyugdíjrendszer bevezetéséért, a tisztességes munkakörülményekért, a megfelelő bérekért március 27-én Brüsszelben. A tömeg az Európai Bizottság épületéhez vonult, hogy felhívja a figyelmet az ágazatban dolgozók problémájára. A tüntetésen a magyar tagszakszervezetek – legnagyobb létszámban a Vasutasok Szakszervezete – képviselői is részt vettek. Beszámolónk ITT olvasható.

A hét végén rendezte meg immár 17. családi rendezvényét a Miskolc TBF alapszervezete. Az eseménynek már ötödik alkalommal a Szikszói Sportkomlexum adott otthont. A cél az volt, hogy mindenki résztvevője legyen valamilyen versenynek. A komoly sportversenyek mellett könnyed szórakozást is tartogatott a rendezvény. Akik pedig nagyon felhevültek, számukra hűsítőt nyújtott az uszoda. További részletek az áprilisi Magyar Vasutasban.

A Vasutasok Szakszervezete hatalmas sikerével zárultak a március 18-21. között megtartott üzemi tanácsi és munkavédelmi-képviselő választások az RCH-nál! A választásokkal kapcsolatban nem érkezett panasz, így az eredmények hivatalossá váltak és az üzemi tanácsok és a munkavédelmi bizottságok megalakultak.

 A VSZ valamennyi, azaz mind a 16 jelöltje bekerült az üzemi tanácsokba, ezzel a legtöbb ÜT tagot mondhatjuk magunkénak. A munkavédelmi képviselők esetében 14 jelöltünk került be a testületekbe. A jelöltjeink a TÜK-ökben a VSZ-VDSZSZ a központban pedig a VSZ-VDSZSZ-MOSZ koalíció közös jelöltjeiként nyerték el mandátumukat.

Köszönjük a választók szavazatait! A megválasztott kollégáinknak gratulálunk és sikeres munkát kívánunk!

A 13. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója ITT elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.