2018. 04. 25. 14:35

16. Heti VSZ Hírnök

Az erőszak minden formálja elitélendő. De különösen felháborító, dühítő és érthetetlen, amikor a nyers brutalitás az éppen munkáját végzőre csap le.

Legutóbb április 15-én hajnalban, nem sokkal fél 6 előtt egy Lajosmizsére tartó személyvonaton támadták meg és bántalmazták a jegyvizsgálót. Kollégánkat olyan súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők, hogy műtétet kellett végrehajtani rajta. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kolléga – az óriási lelki trauma mellett – már otthon van és elindult a fizikai felépülés útján. „A MÁV szóvivője szerint drasztikusan nőtt az ilyen támadások száma az idei első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest. És ami még ennél is elkeserítőbb, hogy a verbális inzultustól elmozdultunk a tettlegességig.” Bár  a feltételezett elkövetőt időközben efgogták, talán itt lenne az idő, hogy a vasútvállalatok, a felügyeletet ellátó minisztérium, a rendőrség tegyen pár határozott lépést a munkájukat becsülettel végezni akarók védelmében.

Sajnos a fenti eset és az utóbbi idők tapasztalatai is azt mutatják számunkra, hogy a jegyvizsgálókat érő atrocitások számának csökkentése érdekében tett erőfeszítések nem vezettek kellő eredményre. Ezért további intézkedéseket követelünk és kezdeményezzük a veszélyességi pótlék bevezetését. Erről a részletek honlapunkon.

 

Hosszú tárgyalások után, április 18.-án sikerült megállapodni a MÁV FKG Kft. Kollektív Szerződésének módosításáról.  A módosított rendelkezések több ponton kedvező változást jelentenek tagjainknak. Emelkedett többek között az átvezénylési díj, a vezetési-, és a felügyeleti pótlék, a balesetmentes vezetésért járó elismerés. Változott a munkabér előleg és a szociális segély összege is. A megállapodásról bővebben honlapunkon olvasható. Az eddig elért eredmények után tovább folytatjuk a tárgyalásokat, hiszen vannak még javaslataink.

 

A Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás és a Mozdonyvezetők szakszervezete megállapodtak, hogy a jövőbeni üzemi tanácsi, munkavédelmi képviselő választásokon, közösen kívánnak fellépni.

Az aláíró szakszervezetek – valamennyi választással érintett szervezeti egységnél –közösen állítanak jelölteket. A jelöltállítás során vállalják, hogy az egyes szakszervezeti jelöltek számát illetően – elsősorban a taglétszámok arányában – konszenzus alapján hoznak döntést, mely így biztosítja mind a szakszervezeti együttműködés hitelességét, mind a közös fellépés erejét. A megválasztott üzemi tanácsok és munkavédelmi bizottságok elnökei tekintetében a felek közösen döntenek arról, hogy a tisztség betöltésére melyik aláíró szakszervezet jogosult javaslatot tenni. A Központi Üzemi Tanács és a Központi Munkavédelmi Bizottság összetételére, az egyes tagok személyére (a tisztségek betöltésére) vonatkozóan az aláíró szakszervezetek közösen tesznek javaslatot a delegáló fórumok részére. Ugyancsak megállapodtak abban is, hogy a Felügyelő Bizottság munkavállalói képviselőinek személyét illetően közösen döntenek és tesznek javaslatot a (Központi) Üzemi Tanácsok részére.

 

A héten súlyos veszteség érte szakszervezetünket. Elhunyt kollégánk, barátunk Károlyi Csaba, a VSZ Gépészeti Intéző Bizottságának vezetője.

Csaba 50 évig volt a Vasutasok Szakszervezete tagja. Ez idő alatt számtalan helyen és tisztségben szolgált.  Ő is azon a közös célon dolgozott, hogy a vasutasnak jobb élete legyen.

Az Üzemi Tanácsok megalakulásának idején a Nagykanizsai Gépészeti Főnökség helyi Üzemi Tanács Elnöke, majd 1993-tól 1997-ig a MÁV Zrt. Központi Üzemi Tanácsának Elnökhelyettese. 1999-től 2008-ig a MÁV Zrt. Központi Üzemi Tanácsának Tagja. 2008-tól 2013-ig terjedő időszakban a MÁV Gépészeti Zrt. Központi Üzemi Tanács Elnökeként tevékenykedett. A Nagykanizsa Gépészeti Alapszervezet Titkáraként több évtizeden keresztül irányította az alapszervezet munkáját, ezzel egyidejűleg vezette a Vasutasok Szakszervezete Pécsi Területi Képviseletét is. A Vasutasok Szakszervezete Gépészeti Intéző Bizottságának alapító tagja. 2003-tól a Gépészeti Intéző Bizottság Titkárhelyetteseként, majd 2015-től a Gépészeti Intéző Bizottság Titkáraként képviselte az Intéző Bizottsághoz tartozó tagság érdekeit. A Gépészeti Intéző Bizottság GIB Díjat adományozott számára, 1993-ban pedig kiérdemelte a Vasutasok Szakszervezete Arany Jelvény kitüntetést. A fent felsorolt megbízatásokon kívül 2015-től tagja volt a Vasutasok Szakszervezete Elnökségének.

De ez a teljessége ellenére is száraz szakmai felsorolás sajnos igazi valójában nem tudja bemutatni magát az embert. Nem tudja érzékeltetni azt a mérhetetlen ürességet, amit most a hiánya okoz.

Károlyi Csabától 2018. május 4-én, 13 órakor veszünk végső búcsút a Nagykanizsai Városi Temetőben.

 

Kapcsolódó dokumentum:

16. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.