2018. 05. 23. 18:56

20. Heti VSZ Hírnök

A MÁV START Zrt.-nél 2018. május 14. konzultáció volt a Vonatkísérő ellenőrzés eVTK alkalmazásban című parancskönyvi rendelkezésről. A konzultáció elején jeleztük a munkáltató felé, hogy jellenleg van hatályos utasítás a vonatkísérő személyzet ellenőrzésére és nem értjük, hogy miért akarják ezt felülírni, különös tekintettel a megjelent „spicli utasításra” (Bejelentő Etikai kódex).

A konkrét felvetések:

A parancskönyvi rendelkezés értelmezése során felmerült, hogy az ellenőrzést végzőnek nem is kell a helyszínen lennie: „Az ellenőrzött munkavállalók az ellenőrzés tényéről értesítést kapnak”. Ha az ellenőrzést végző és az ellenőrzőt személyesen találkoznak, miért kell külön értesíteni az ellenőrzöttet? „Az ellenőrzések megállapításai, az intézkedés egyesével kezelhetők: az ellenőrzött egyetért, nem ért egyet. A kapott ellenőrzési lapon az alapértelmezett érték: egyetért. Egyet nem értés esetén rövid indoklást kötelező megadni.”

Miért a jegyvizsgálónak kell az „ártatlanságát” alátámasztani, miért nem a vádat kell bizonyítani?

A munkáltató válaszában elmondta: Nem kívánták az érvényes ellenőrzési utasítást felülírni, az ellenőrzésnek a helyszínen kell történnie ezt a tényt bedolgozzák a rendelkezésbe.

Ha a megállapításokkal a jegyvizsgáló nem ért egyet, a szolgálat végéig tudja ezt megindokolni. Így lehetősége van átgondolni, illetve segítséget is kérni.

 

Sajátos elképzelése van a MÁV-HÉV Zrt. vezetésének a munkaügyi kapcsolatokról, hiszen az e tekintetben „sorvezetőként” is felfogható Munka törvénykönyve rendelkezéseit rendre figyelmen kívül hagyja. Persze az is lehet, hogy csak a munkaügyi kapcsolatokkal foglalkozó humán szervezet nem áll a helyzet magaslatán, vagy összejátszik az egyik kollektív szerződéskötésre jogosult szakszervezettel a többi érdekképviselet kiszorítása érdekében, esetleg mindhárom tényező együttesen fennáll. Egy biztos, ezek olyan súlyos problémák mind szakmai, mind kapcsolati szempontból, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.  A MÁV Csoport szintjén létrejött bérmegállapodás differenciált bérfejlesztésre vonatkozó részét a MÁV-HÉV Zrt. megsértette azzal, hogy nem a bérmegállapodásban rögzített alapelvek mentén osztotta fel a differenciált bérfejlesztésre rendelkezésre álló költségkeretet, illetve, hogy csupán egyetlen munkakör munkavállalói körében osztotta fel azt. További részletek honlapunkon.

 

A ETF Vasúti Szekció (amelynek tagja a Vasutasok Szakszervezete is) támogatja a követeléseket, és szolidaritást tanúsít a francia tagszervezetekkel és az egész francia szakszervezeti mozgalommal, akik egyesülnek a francia vasút és a munkavállalók jövőjéért folytatott harcban. A francia vasutas szakszervezetek 2018. április 3-án kezdték meg gördülő sztrájkjukat, ahol két nap sztrájkot három nap munka követ, majd ismét kétnapnyi sztrájk következik. Június 28-ig 36 sztrájknapot terveznek.

A tiltakozás a kormány tervei ellen szól:

  • a vasúti személyszállítás liberalizálása és így privatizálása az EU-Szabályok és rendeletek alkalmazása nélkül;
  • az SNCF privatizálása azáltal, hogy a közszolgáltató vállalat jogállását egy korlátolt felelősségű társaságra változtatja;
  • a "vasutas státusz" eltörlése, a szakszervezeti jogok és a munkakörülmények csorbítása. A sztrájkról bővebb információk itt.

 

Ha tavasz, akkor Családi-, és Szabadidős napok a VSZ-nél!

A tavaszi időszak hagyományos rendezvényeinek sorát idén a Miskolc Területi Képviselet nyitotta meg. A szervezők május 19-ére invitálták a sportolni és a mindennapi feladatokból kicsit kikapcsolódni vágyó VSZ tagokat a Szikszói Városi Uszoda és Sportközpontba. A meghívásnak több mint százan tettek eleget és biztosak vagyunk benne, hogy ők nem is csalódtak és egy kellemes napot töltöttek el együtt. A kikapcsolódáson és a jó hangulaton túl a rendezvényt arra is felhasználtuk, hogy a társaik érdekében eljáró tagjainknak, tisztségviselőinknek megköszönjük munkájukat. A résztvevők több sportágban is összemérték tudásukat és erőnlétüket. Ezek eredményei honlapunkon megtekinthetőek.

 

Újra fotópályázat!

A győri (VOKE) Arany János Művelődési Ház és a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány

ORSZÁGOS FOTÓPÁLYÁZATOT hirdet

VASUTAS DOLGOZÓK ÉS CSALÁDTAGJAIK részére

„KÉPEK AZ ORSZÁG VASÚTJAIRÓL”

címmel a MÁV megalakulásának 150. évfordulója alkalmából

A pályázat célja: széles körben bemutatkozási lehetőséget adni mindazoknak a vasutas kollégáknak és családtagjainak, akik a digitális fotózással igényesen örökítik meg a mai magyar vasutat - példát mutatva arra, hogy minél többen – biztonságos körülmények között - fényképezzék le a vasúton szerzett élményeiket, benyomásaikat. Átfogó, reprezentatív képet adni vasutunkról a szakmai és a kívülálló közönség számára, bemutatni a magyar vasutat, vasutasaink életét. Munkájukat riportképekkel, életképekkel, megörökíteni. Bemutatni a vasúti szakági területek és technikák, valamint a gépek világát.  Az utazóközönségen és az utazás élményén keresztül láttatni a táj és az ember kapcsolatát a vasúttal. Felkelteni a vasút iránt hivatásként érdeklődők figyelmét, a vasúti szakmák fontosságára és szépségeire.

A részletes pályázati kiírás elérhető a honlapunkon.

A 20. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verzója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.