2019. 06. 10. 11:43

23. Heti VSZ Hírnök

A MÁV START Zrt. és az érintett szakszervezetek megállapodást kötöttek a vasúti gázolással járó, személyi sérüléssel vagy halállal végződő baleseti eseményben érintett, lelki traumát elszenvedő vasúti járművezető, valamint a szolgálati kötelezettségei alapján az eseménynél ténylegesen közreműködő személyszállítási utazó munkavállalók mentális támogatása érdekében.

A megállapodás értelmében a munkáltató rehabilitációs szabadság, mentori támogatás és pszichológiai segítségnyújtás biztosításával segíti az eseményben érintett munkavállalók mentális egészségének megőrzését, és az átélt trauma pszichés hatásainak feldolgozását. A megállapodás részletei honlapunkon olvashatók.

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 1,61 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutott a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapest Podmaniczky úti központja, melyhez a társaság 306 millió Ft önerőt tett hozzá.

Dr. Pásztélyi Zsolt, ügyvezető igazgató sajtótájékoztatón elmondta: első ütemben a radiológiai eszközparkot újították meg 171,463 millió forintból, ezzel 20-30 éves gépeket tudtak lecserélni. Szigeti Szabolcs az EMMI egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta a miniszter és az államtitkár üzenetét, majd arról beszélt, a kormány 2017-ben az Egészséges Budapest Program keretében 700 milliárd forint hazai forrásból elindítja a központi régió fejlesztését. 58,6 milliárd forintot költenek 32 szakrendelő megújítására - mondta. Felsorolta részletesen, hogy az EBP-ből eddig felhasznált 200 milliárd forintból 21,7 milliárdot orvostechnikai eszközöket vásároltak, 3,8 milliárd forintból pedig 19 nagy értékű diagnosztikai műszereket vásároltak a régió egészségügyi intézményei számára. Kitért a Honvédkórháznak juttatandó 3,4 milliárd forintra, amelyből az intézmény százötven eszközzel bővítette műszerparkját. Még több információ a fejlesztésekről itt.

A munkavédelmi képviselők megválasztásának lezárásaként 2019. június 04.-én megalakult a MÁV START Zrt. Központi Munkavédelmi Bizottsága. A bizottság tagjainak névsora megtalálható honlapunkon. A Vasutasok Szakszervezete minden tagnak eredményes munkát kíván.

Kényszermegtakarítás helyett tisztességes béreket kellene ajánlani a dolgozóknak Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint. Az ÁSZ elnöke szerint viszont a béremelést ahhoz kellene kötni, hogy a fizetések egy részét a munkaadók megtakarítási számlára utalnák, ami sok család megélhetését közvetlenül veszélyeztetné.

Sajátos ötlettel állt elő hétfőn Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. (erről bővebben ITT) Mivel minden előrejelzés szerint a következő években pénzügyi válság közelít, szerinte nem ártana felkészíteni a lakosságot a takarékoskodásra. Úgy gondolja az állam szívesen megtakarít a dolgozóknak az ő pénzükből, s a jövőben a kormány ahhoz kötné a bérnövekedést, ha a munkáltató a fizetés egy részét automatikusan egy megtakarítási számlára utalná. Domokos szerint konszenzus van abban, hogy legalább három hónapnyi megtakarítással kell rendelkeznie egy családnak ahhoz, hogy váratlan helyzetben se kerüljenek súlyos helyzetbe, és képesek legyen alkalmazkodni. Azt mondta, hogy az államnak ösztönzőket kellene biztosítania annak érdekében, hogy az emberek a megtakarítást válasszák az azonnali költés helyett, s akár inflációkövető állampapírokba fektessenek, ezért a munkáltatók automatikusan megtakarítási számlára utalnák az éves bér negyedét. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) álláspontja szerint ez elfogadhatatlan megoldás, hiszen a munkavállalók több mint negyven százaléka a minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot keresi, ami alig haladja meg a létminimumot. Ha ennek negyedét kötelező jelleggel a megtakarítási számlára utalnák, azzal háztartások sorának mindennapi megélhetését közvetlenül veszélyeztetnék. További részletek ITT.

A héten a Szombathely Területi Képviselet tartotta meg beszámoló és választó küldöttértekezletét. A jelenlévő küldöttek döntése alapján a terület képviseletvezetője továbbra is Németh Tamás.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.