2020. 01. 20. 08:55

3. Heti VSZ Hírnök

A Kelenföldi vasútállomáson szolgálatot teljesítő pénztárosok 2019. szeptemberétől az aluljáróban kialakított helyen végzik munkájukat. A pénztárosok - szolgálatonként négy-öt fő - tájékoztatták a Vasutasok Szakszervezetét, hogy a munkavégzésükkel összefüggésben hetek óta komoly egészségügyi panaszaik merültek fel, melyek jellemzően pszichés jellegűek. A talajszint alatt végzett munka, mely - a pénztár felett elhaladó vasúti járművek mozgása miatt - rezgésterhelésnek is ki van téve, okozhat neurológiai, illetőleg pszichés tüneteket. Ennek megfelelően merül fel, hogy az érintett szolgálati hely rendelkezik-e munkavédelmi kockázatértékeléssel. Részletek ITT.

Január 16-án ülésezett a Rail Cargo Hungaria érdekegyeztető tanácsa. A munkáltató rövid tájékoztatást adott a vállalat 2019. év várható eredményeiről, amelyek végleges számai majd csak február környékén várhatóak. Az sajnos biztos, hogy a vállalat üzemi eredménye jelentős mínuszt mutat, de egyéb tranzakciókkal összességében mínusz 1,1 millió euró körül várható. A 2020-ra elkészített üzleti terv nagyon komoly bizonytalanságot mutat. A tervezett áremelések ugyanis nem teljesültek, teljesülnek, a MÁV START Zrt.-vel sem született még meg a vontatási szerződésről szóló megállapodás. Végleges számokról tehát még nem lehet beszélni, így a bérajánlattal is várnak. Február 6-ra lesznek meg az első idei aktualizált, frissített tervek. A munkáltató leszögezte, hogy természetesen a középtávú megállapodásnak megfelelő bérajánlatot fognak tenni, és minden lehetséges forrást – beleértve a szociális hozzájárulási adó csökkentést is – a bérfejlesztésre kívánnak fordítani. Továbbiak a honlapunkon.

A győri (VOKE) Arany János Művelődési Ház és a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány, a Vasutasok Szakszervezetének támogatásával újra országos fotópályázatot hirdetett. A pályázat célja: széles körben bemutatkozási lehetőséget adni mindazoknak a vasutas kollégáknak és családtagjainak, akik a digitális fotózással igényesen örökítik meg a mai magyar vasutat - példát mutatva arra, hogy minél többen – biztonságos körülmények között - fényképezzék le a vasúton szerzett élményeiket, benyomásaikat. A pályázat feltételei és a felhívás teljes egészében megtalálható honlapunkon.

Minden év elején jó tudni, hogy hogyan alakulnak a különböző adók, közterhek, illetmények, juttatások stb. Ehhez nyújt segítséget a „Mi mennyi 2020-ban?” összeállítás.  

A héten több cikk is foglalkozott a magyar vasút történéseivel:

Összesen 115 mozdony vásárlására írt ki közbeszerzést a MÁV-START.

Több százmilliárd forintból épülhet meg a Liszt Ferenc repülőteret is érintő új vasútvonal

Helyesen teszi a mozdonyvezető, ha otthagyja a vonatot, amikor lejár a munkaideje

 

Kapocsolódó dokumentum:

3. Heti VSZ Hírnök

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.