2021. 01. 25. 07:00

3. Heti VSZ Hírnök

Személyes találkozásokra épített tájékoztatási és konzultációs sorozatot indított a Vasutasok Szakszervezete Gépészeti Intéző Bizottsága (GIB). A GIB vezetői sorra felkeresik a területeket, találkoznak a tagokkal, hogy lehetőleg minden fontos témáról közvetlenül tájékoztassák az érdeklődőket, s helyben válaszoljanak a kérdésekre. A járványügyi előírások szigorú betartásával szervezett idei első találkozás helyszíne Debrecen JBI Fűtőház volt.

A Vasutasok Szakszervezetéért Posztumusz kitüntetést adományozott a Vasutasok Szakszervezete a tavaly novemberben elhunyt Locsmándi Bélának. A kitüntetést Meleg János, a VSZ elnöke adta át Béla feleségének 2021. január 20-án Sopronban, a GYSEV vezérigazgatóságán. A szomorú eseményen Béla három gyereke, a Vasutasok Szakszervezete alelnökei, valamint Szombathely Területi Képviselet vezetője is jelen volt. A későbbi kötetlen beszélgetés közben kiderült, hogy a vasutas hagyományt a Locsmándi családban lányuk – a legfiatalabb gyerek – viszi tovább: éppen a közelmúltban vették fel a GYSEV Zrt.-hez, ahol jegypénztárosként kezdheti meg vasutas pályafutását.

A járványhelyzet nem okozott különösebb fennakadást a GYSEV működésében, a fenntartáshoz szükséges költségek zavartalanul rendelkezésre állnak – hangzott el azon a január 20-ai megbeszélésen, amelyen a vállalat vezetése és a Vasutasok Szakszervezete vezetői egyeztettek néhány fontos ügyről. A GYSEV Zrt. vezérigazgatói irodájában folytatott megbeszélést Meleg János a VSZ elnöke és Kövesdi Szilárd, a cég vezérigazgatója január 20-án. Az egyeztetésen részt vett a GYSEV-től Harasztovics Tímea humán igazgató, a VSZ részről pedig Horváth Csaba és Zlati Róbert alelnökök, valamint Németh Tamás területi képviseletvezető és Hadrik Csaba VSZ GYSEV szakmai bizottságának vezetője.

Mi történik akkor, ha a TEB-es munkavállaló önhibáján kívül megfertőződik a koronavírussal, vagy karanténba kerül? Egy biztos, a dolgok jelenlegi állása szerint elesik a teljesítményösztönzőtől. Történetünk szereplőit a MÁV Zrt. iskolázta be felsőfokú távközlési tanfolyamra. A BGOK-n szervezett képzés során kiderült, hogy a csoportból egy hallgató koronavírussal fertőződött. Ilyen esetre a MÁV Zrt. 28241/2020/MÁV pandémiás esetek kapcsán alkalmazandó útmutatója részletesen meghatározza a teendőket. Ezek szerint, ha a munkavállaló maga nem beteg, azonban környezetében előfordul fertőzés, akkor elkülönítését, járványügyi megfigyelését rendelik el vagy járványügyi zár (karantén) alá kerül. Ha a munkáltató nem tudja a munkavállalót otthoni munkavégzés keretében foglalkoztatni, a munkavállaló táppénzre jogosult. A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7"-es kóddal igazolja. Részletek a honlapunkon.

A Vasutasok Szakszervezete január 13-án több kérdéssel és javaslattal kereste meg a MÁV-START Zrt.-t. Most megérkeztek a válaszok.

Tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy mik a START Zrt. szándékai a 8,4 órás emelt napi munkaidőben történő foglalkoztatással? Egyúttal kezdeményeztük a rendszer további működtetését. A munkáltató álláspontja szerint a 8,4 órás foglalkoztatás továbbra is indokolt. Az ehhez kapcsolódó bérkiegészítés mértékéről és az új megállapodás megkötéséről a munkáltató a bértárgyalások lezárulta után kíván tárgyalni a szakszervezetekkel.  

Szintén javasoljuk az elővárosi pótlék továbbvitelét, megállapodásban történő rögzítését. Erről a munkáltató úgy nyilatkozott, hogy a bértárgyalások lezárultát követően tud döntést hozni a kérdésben. 

Kezdeményeztük a telepi vasúti járművezetők besorolásának megállapodásban történő rögzítését. Mert a múlt évi intézkedés csak átmenetileg kezelte a problémát. Válaszában a munkáltató kijelentette, hogy a bértárgyalások során nyitott a probléma végleges kezelésére.

Február 1-től – a járványügyi szabályok betratásával – folytatódnak az időszakos oktatások. A MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatójának ma kiadott utasítása alapján:  “A MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központ által szolgáltatott, a 19/2011. (V. 10.) NFM rendelet hatálya alá tartozó időszakos oktatások - a MÁV­ csoport 2021. évre vonatkozó időszakos oktatási ütemtervében szereplő oktatási események megvalósítása érdekében - a járványügyi szabályokban meghatározott védelmi intézkedések biztosítása, illetve a 2021. év február hónapra tervezett időszakos oktatási események számának csökkentése mellett, 2021. február 1. naptól megtartásra kerülnek.”

Az utóbbi időben több felvetéssel éltünk a készenléti beosztások készítése ügyében. Ennek kapcsán most megérkezett a munkáltató által kiadott iránymutatás. “A munkavállalók készenléti beosztásának kialakítása során - a munkaviszonyra vonatkozó szabályok betartásán túlmenően - törekedni kell arra is, hogy a munkavállaló szabadsággal érintett napjait közvetlenül megelőző és követő kettő pihenőnapra, illetve munkaszüneti napra ne kerüljön sor készenlét elrendelésre, amennyiben a szabadságot a munkavállaló a KSz 43.§ szerinti határidő betartásával kérelmezte és ez a többi munkavállaló túlterhelése nélkül megoldható. Ennek megfelelően kizárólag rendkívül indokolt esetben kerüljön sor a készenlét elrendelésére az egybefüggő szabadságot közvetlenül megelőző és közvetlenül követő kettő pihenőnapra vagy munkaszüneti napra. Továbbá KSz. 37.§ 4. pontja alapján a készenlét legrövidebb időtartama akár 3 óra is lehet, azonban a készenlétek elrendelésénél törekedni kell a legalább 6 óra egybefüggő készenlét elrendelésére és ettől is csak szintén rendkívül indokolt esetben lehet eltérni”

Letölthető dokumentum:

3. Heti VSZ Hírnök 2021

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.