2021. 02. 01. 11:29

4. Heti VSZ Hírnök

Megszületett a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról. A minimálbér 4%-kal, bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő februártól. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nem írta alá a megállapodást. Ők kevesellték a 4%-os emelést. Tehát a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán tehát nem konszenzusos, hanem többségi megállapodás született. Részletes adatok és további információk honlapunkon.

2023. december 31-ig biztosan él a hatósági vizsgák ösztönzésére szolgáló rendszer a MÁV Zrt-nél. Erről állapodtak meg a munkáltató és a szakszervezetek. A megállapodás alapján, az időszakos hatósági vizsgára kötelezettek, amennyiben vizsgakötelezettségüknek az első vizsga alkalmával eleget tesznek, egyszeri kifizetésre jogsultak.

Ezen túlmenően a vonalismeret, állomásismeret, helyismeret, típusismereti vizsga esetében csak abban az esetben kerül sor a kifizetésre, ha a munkavállaló a vizsgán legalább 90%-os arányban "megfelelt" minősítést kap.

Továbbra is jár alapbér-kiegészítés a felsővezeték szerelőknek. Az alapbér-kiegészítés kedvezményezettjei a felsővezeték szerelő I., II ; a felsővezeték szerelő vasúti járművezető, felsővezeték csoportvezető, felsővezetéki szakterületen mester munkakörben foglalkoztatott munkavállalók.   Ezen intézkedés mellett a munkáltató a felsővezeték szerelő gyakornokok részére egyszeri ösztönző juttatás kifizetését vezeti be, amelynek értéke 200.000,- Ft. Részletek ITT.

A Vasutasok Szakszervezete a MÁV-START Zrt. teljesítményösztönző rendszer módosítását kezdeményezte a munkavállaló munkahelyi rendelkezésre állásának meghatározásánál.

Javaslatunk: A munkavállaló munkahelyi rendelkezésre állásának meghatározásánál az adott időszakban a vezényelt munkaidő legalább 90%-át elérje (rendes szabadsággal és egyéb fizetett távolléttel együtt). A módosító javaslatunk 2020. november 1. napja és 2020. december 31. napja közötti értékelt időszakra is szól. A Vasutasok Szakszervezete többször kezdeményezte, hogy a munkavállalók munkahelyi rendelkezésre állásának idejének számításakor figyelembe kell venni az egyéb fizetett távollét idejét is. A MÁV-Zrt-nél 2021.01.27-én történt utasítás módosítás, szakszervezetünk javaslatának jogosságát támasztja alá. A munkáltatói oldalon gyakran elhangzik a csoportszint, így a MÁV-START-nál nem lehet akadálya javaslatunk elfogadásának.

A HÉV Dolgozók Szakszervezete, a Független HÉV Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete a decemberben megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően közösen kezdeményezte a MÁV-HÉV Zrt. bértárgyalásának megkezdését. „Természetesen az tudott, hogy a MÁV-nál majdan megkötendő bérmegállapodás lesz irányadó a csoport valamennyi vállalatánál, azonban a kezdeményezés mégsem volt idő előtti, hiszen bizonyos elemek eddig is eltérőek voltak MÁV-HÉV-nél. Nem biztos, hogy a vállalatcsoport szintjén egyszerre minden elemet azonos szintre lehet állítani, de egy ütemtervvel a felzárkóztatást a MÁV-HÉV-nél is meg kell kezdeni.” - mondta az egyeztetés elején Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke.A bérkövetelés mellett a szakszervezetek kezdeményezték, hogy a MÁV-HÉV Zrt. munkavállalói is – a MÁV-csoport több vállalatához hasonlóan – a bérmegtakarítás függvényében részesüljenek egyösszegű kifizetésben januárban.

Letölthető dokumentum:

4. Heti VSZ Hírnök_2021

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.