2019. 10. 14. 17:00

41. Heti VSZ Hírnök

Továbbra sem pihen munkavédelmi őrjáratunk. Munkánk során vannak munkahelyek, melyekre a munkakörülményeket is figyelembe véve nehéz megfelelő, ugyanakkor diplomatikus jelzőt találni. Jöjjön most egy ilyen szomorú példa.

Legutóbb az Észak PFT hatvani Területi Zöldterület Karbantartó Egységnél dolgozók munkakörülményeit vizsgáltuk telephelyükön. Az épületben többféle funkcióra alkalmas, illetve alkalmatlan helyiséget vettük górcső alá. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az épület nem kizárólag férfiak munkahelyeként szolgál. Nos, akkor lássuk miket tapasztaltunk!

Szombathely Területi Képviseletünk zsúfolt hetet tudhat maga mögött.

A MÁV-START Szombathely TSZVI-nél tájékoztatást kértünk a munkáltatótól az évközi bérfejlesztés differenciálásával kapcsolatban.

Horváth József igazgató válaszában a pénztári területen dolgozó munkavállalókat emelte ki. Az ő esetükben történt differenciálás, összesen 4 elemből tevődött össze a bérfejlesztés. 10 e ft fix összeg mindenkinek járt. A differenciálás a végzett tevékenység (nemzetközi pénztár, utánfizetési pénztár), illetve a 2018. évi bevételi adatok szerint történt.

A bevételek alapján történő differenciálásnál az értékesítési szervezettől kapott adatokat figyelembe véve, a szakszervezetek által aláírt megállapodásban rögzített elveket betartva a pénztáros létszám    35 %-a, azaz 36 fő kapott 2600 és 5100 Ft közötti összeget.

A Pályavasúti Területi Igazgatótól tájékoztatást kaptunk állomásonként a munkakörülmények javításáról. Megtörtént minden állomás tételes felmérése. Öröm, hogy nincs már egyetlenegy szolgálati helyen sem, ahol szén, ill. fatüzelés lenne. Szó esett a ruha és védőfelszerelés ellátásról is.

Elkezdődött a 29. számú vonal villamosítása Balatonfüredig. Ez az ott dolgozókra nagy terhet ró, de mindenkinek sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetét, pl. a munkába járását. Új felsővezetékes szakasz lesz Alsóörsön, kialakítása és a dolgozók felvétele folyamatban van. A KÖFI irányítás beüzemelése csak több, mint öt év múlva várható. További részletek ITT.

Megdöbbentő és felfoghatatlan, hogy ismét kevesebbek vagyunk egy kollégával, baráttal. 64 éves korában, a megszolgált, békés nyugdíjas évekre készülve elhunyt Nagy Ferenc. Emlékét szeretettel megőrizzük!

A héten az ATV Start vendége volt Zkati Róbert a VSZ érdekvédelmi alelnöke. Az interjú honlapunkon megtekinthető.

Kapcsolódó dokumentum:

41. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.