2018. 02. 27. 13:34

8. Heti VSZ Hírnök

Van egy ügy, amit újra és újra előveszünk, újra és újra keressük a megoldásokat, újra és újra biztató ígéreteket kapunk, de újra és újra nem nagyon történik semmi. Mi az? Persze, hogy a menetkedvezmény.

A legutóbbi ígéret szerint az általunk felvetett problémákra a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban igyekeznek belátható időn beül megoldást találni és a javaslatokat megküldeni részünkre.

Sajnos, ezek a javaslatok csak nem érkeztek meg és egyeztetésre sem kaptunk felkérést.

De természetesen nem tudunk abba belenyugodni, hogy egy elrontott szabályozás miatt vannak olyan kollégáink, akik vagy aktív munkavállalóként, vagy - több évtizedes munka után - nyugdíjasként nem kapják meg a menetkedvezményt.

Az „egyes vasúti menetkedvezményekről szóló” rendelet jelenlegi jogfosztó állapota komoly feszültséget és bizonytalanságot okoz a vasutas munkavállalók között, ezért újra az illetékes államtitkárhoz fordultunk és tájékoztatást kértünk a rendelet módosításával kapcsolatos előkészületekről.

Az államtitkárnak írt levelünk itt elolvasható.

Mint az az előző részben is olvasható, a Vasutasok Szakszervezete minden lehetséges fórumon folyamatosan képviseli a menetkedvezményi jogosultság kérdését. A jelenleg sok munkavállalónak hátrányt jelentő szabályozásban azonban vannak világos és egyértelmű előírások. A MÁV-HÉV Zrt.-nél ezeket csak be kellene tartani.

A Vasutasok Szakszervezete legutóbb 2017. március 22-én kelt levelében tájékoztatta a MÁV-HÉV Zrt. vezetését arról, hogy az egyes vasúti utazási kedvezményekről szóló 57/2009. (X. 20.) KHEM rendelet alapján a MÁV-HÉV Zrt. munkavállalói vasúti utazási kedvezményre jogosultak. A hivatkozott jogszabály 2.§ -a alapján ugyanis, a kedvezményezett vasúti társaság munkavállalójának, nyugdíjasának vasúti menetkedvezmény jár.

Mindezekre tekintettel, érthetetlen számunkra, hogy a munkavállalók a mai napig nem kapták meg a vasúti arcképes igazolványukat, sőt az is, hogy ezt a munkáltató mérlegelési jogkörbe tartozó kérdésnek tekinti. Az erre vonatkozó jogszabályok világosak és egyértelműek, ezért kérjük, hogy a munkáltató haladéktalanul intézkedjen az igényjogosultak számára a kedvezmény igénybevételéhez szükséges folyamatok megkezdéséről!

További részeletek honlapunkon.

A MÁV FKG Kft-nél aláírásra került a béren kívüli juttatások keretösszegéről és elemeiről szóló megállapodás, módosult a KSZ ruházati szabályzata, aktualizáltuk a vasúti munkagépkezelő gyakornokok sávos díjazásáról szóló megállapodást.

A differenciált bérfejlesztés tekintetében a munkáltató elfogadta a VSZ javaslatát a munkáltatói egységekre történő leosztásra vonatkozóan.

A differenciálás végrehajtására vonatkozóan javasoltuk a felhasználható bértömeg, bértömeg-arányos leosztását a

  • Gazdasági, Humán, Üzemeltetés és Projekt, Biztonság és Védelem, Beszerzés és Vállalkozás szervezetek önállóan
  • A Műszaki Üzletágon belül
    • építési főmérnökség
    • gépészeti főmérnökség
      • gépészet
      • vasúti munkagép üzemeltetés

egységekre, amelyet a munkáltató elfogadott.

További részletek itt.

Pénteken tisztségviselőink igen mozgalmas napot mondhattak magukénak Dombóváron.

Munkavédelmi őrjáratunk célpontjában a forgalmi és pályás dolgozók egyéni védőeszköz ellátottsága volt, különös tekintettel a téli lábbelikre. Vizsgálódásaink után fórumon tájékoztattuk a pályás kollégákat az őket érintő aktuális ügyekről. De az RCH háza táján is volt tennivaló. Itt a munkavállalókkal való találkozáskor a 40-es vonal átépítése miatti változások jelentették a témát.

Vasutasok Szakszervezete

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.