2017. 03. 27. 00:00

8. Heti VSZ Hírnök

A kormány döntése és a döntés bejelentése után egy héttel még nem sikerült hivatalos formába önteni a szakszervezetek és a MÁV egyezségének jóváhagyását. Ennek következtében pedig a tulajdonosi jogokat gyakorló minisztérium sem tudta megadni tulajdonosi hozzájárulását a bérmegállapodáshoz. 

Ezen indokok miatt nem kerülhetett sor február 22-én a bérmegállapodás végleges aláírására és a végrehajtás megkezdésére. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a bérmegállapodás megszületett, annak tartalmát a felek elfogadták – szignálták-, azonban a tulajdonos késlekedése miatt legkorábban az már csak a március havi bérekkel (áprilisban) kerülhet kifizetésre, természetesen január 1-ig visszamenőlegesen. 

További információk honlapunkon találhatóak. 

Elsősorban a Vasutasok Szakszervezetének köszönhetően több hónapos tárgyalást követően 2017. január 1-re visszamenőlegesen változott a MÁV FKG Kft Kollektív Szerződése. Az erről szóló megállapodás és a KSZ módosítás részletei itt megtalálhatóak. 

A MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt. és a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalói a társaságok kollektív szerződéseiben foglaltak szerint 2017-ben alanyi jogú béren kívüli juttatásban – SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalás keretében – és a Választható Béren Kívüli Juttatás (VBKJ) rendszerében választásuknak megfelelő juttatásban részesülnek. Az alanyi jogon járó béren kívüli javadalmazás SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára történő utalásának 2017. évi mértéke 92 900 Ft. A 2017-ben rendelkezésre álló VBKJ-keretösszeg bruttó 271 400 Ft. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény változásával összefüggésben a 2017. évi VBKJ-rendszer új adómentes (bölcsődei, óvodai ellátás és szolgáltatás) és kedvezményes adózású (készpénz) elemekkel bővült. Az elektronikusan kitöltött, majd kinyomtatott, vagy papíron kézzel kitöltött nyilatkozatokat aláírva, két példányban, a juttatások igényléshez szükséges nyomtatványokkal együtt legkésőbb 2017. március 10-ig kell leadni a Humán Szolgáltatás ügyfélszolgálati irodáiban. 

A számlák alapján igénybe vehető VBKJ-elemek választása esetén az eddig felmerült számlákat a VBKJ-nyilatkozat leadásával egyidejűleg, első alkalommal legkésőbb 2017. március 24-ig lehet leadni. 

A szabadság kiadásával kapcsolatban a Munka Törvénykönyve és a MÁV csoportban alkalmazott, hatályos kollektív szerződések törvénytől eltérő rendelkezéseit együttesen kell figyelembe venni. Az esetleges konfliktusok békés megoldása, valamint a közérthetőség érdekében újra összefoglaljuk azokat a szabályokat, amelyek mentén a szabadság kiadásának jogszerű gyakorlata meg kell, hogy valósuljon. A részletes összefoglaló honlapunkon olvasható. 

Vasutasok Szakszervezete 

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.