2019. 02. 26. 13:38

8. Heti VSZ Hírnök

A hagyomány az hagyomány. Két alkotó elemében is rászolgált e megállapításra a VSZ Budapest Területi Képviselet február 23-i rendezvénye. Az egyik ilyen alapelemet jelentik a VSZ-tagok alkotta jó munkahelyi közösségek, jelen esetben még családtagokkal is megerősítve. A másik pedig a magyar gasztronómia világhírű terméke, a kolbász. E két elem együtt pedig maga a „II. Vasutas Kolbásztöltő Fesztivál.” Nem tévedés, valóban már a második. Ez pedig már tényleg hagyomány. Az idei rendezvényen 46 csapat jelent meg, több mint 250 résztvevővel. A Budapest TK-hoz tartozó alapszervezeteken túl több vendégcsapat is érkezett, így országossá téve az eseményt. Képviseltette magát Miskolc-, Záhony-, Szeged- és Pécs Területi Képviselet is. Természetesen minden csapat hozta magával a tájegységi hagyományoknak megfelelő vagy a felmenőktől örökölt, esetleg a ma oly divatos gasztronómiai műsorokból ellesett kolbászrecepteket, elkészítési technológiákat és az ezekhez szükséges összetevőket. Ami azonban teljesen közös volt, az a jó hangulat, az együttlét jelentette felszabadult öröm. További részletek ITT , az eseményen készült fényképek pedig honlapunk galériájában tekinthetők meg.

Azokon a munkahelyeken, ahol van szakszervezet, s hatékonyan, eredményesen működnek a munkavédelmi érdekképviseletek, kevesebb munkabaleset következik be. Kiadta 2018-as ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését a munkavédelmi hatóság. A jelentés újabb érveket ad a munkahelyi érdekvédelem szükségessége mellett: a jelentésből egyebek mellett kiderül, hogy 2018-ban 187 súlyos munkahelyi balesetet jelentettek be, amiből 80 halállal végződött. A Pénzügyminisztérium alá tartozó munkavédelmi hatóság feladata, hogy országszerte ellenőrizze, betartják-e a balesetek és megbetegedések elkerülése érdekében hozott munkavédelmi, munkabiztonsági, munkaegészségügyi szabályokat a munkahelyeken. A hatóság rutinszerűen és panaszra is végez ellenőrzéseket, vizsgálatai során felfüggeszthet vagy betilthat tevékenységeket, és pénzbüntetést is kiróhat. A jelentés további megállapításai honlapunkon olvashatóak.

2012-től csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől állapítható meg öregségi nyugdíj. Korábbi időpontban egyedül a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetősége áll rendelkezésre.

2019-ben a nyugdíjkorhatárt az 1955-ben születettek fogják betölteni hatvannegyedik születésnapjukon. Korhatár előtt pedig azok a hölgyek dönthetnek a nyugdíjkorhatár betöltéséig a  „nők negyven” öregségi nyugdíj igényléséről, akik ebben az évben elérik a kedvezményes nyugellátáshoz szükséges negyven év jogosultsági időt, vagy azt már korábban megszerezték, de eddig nem vették igénybe ezt a nyugellátást,

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény. 18.§ (2a) bekezdése szerint öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. További tudnivalók honlapunkon.

A 8. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.