2018. 03. 06. 19:07

9. Heti VSZ Hírnök

Február 27-én ülésezett a MÁV-START Zrt. érdekegyeztető tanácsa. Napirenden a 8,4 órás bérkiegészítés, a kollektív szerződés módosítása, és az arcképes igazolványok díjmentes érvényesítése.

A bérkiegészítéssel kapcsolatban a munkáltató javaslata az volt, hogy visszamenőleg 2018. január 1-től a 8,4 órában foglalkoztatott jegyvizsgálók bérkiegészítése – egységesen - az alapbérük 12%-a legyen. Azon, a 8,4 órás rendszerben már benne lévő munkavállalók részére, akiknek az alanyi jogú alapbérfejlesztéssel megemelt alapbér után számított 12% kevesebb, mint a jelenleg kapott bérkiegészítési mérték, továbbra is ez a korábbi, magasabb összegű bérkiegészítés járna. 

A Vasutasok Szakszervezete részéről elhangzott, hogy amíg a munkavállalók eldönthetik, hogy vállalják-e az emelt munkaidőben történő foglalkoztatást, addig minden, a munkavállalók érdekében történő pozitív intézkedést támogatni tudunk, így a jelenlegi javaslatot is. A 8,4 órában foglalkoztatott jegyvizsgálók bérkiegészítésről szóló megállapodást - a VDSZSZ Szolidaritás kivételével - valamennyi VÉT résztvevő aláírta. A következőkben a KSZ aktuális módosítása került egyeztetésre. Erről további információ honlapunkon.

 

A szolgálati időre vonatkozó megállapodás számos munkavállalónak jelent valós köszönetnyilvánítást a vasúton végzett évtizedes munkáért. Azonban az aláírás óta több hölgy tagtársunk kereste meg a Vasutasok Szakszervezetét azzal az észrevétellel, hogy a megállapodás alapján nem részesülnek az elismerésben, tekintettel arra, hogy a nőket megillető kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével vonultak nyugállományba. Többször kértük a munkáltatót (levelünk itt olvasható), hogy vizsgálja felül a vonatkozó rendelkezéseket, hogy a megállapodás személyi hatálya kiterjedjen a negyven éves szolgálati idővel rendelkező női munkavállalókra is. (Magáról a megállapodásról itt lehet olvasni). Úgy tűnik végre előrelépés történt az ügyben.

A MÁV-csoport vezetése most úgy döntött, hogy 2018-tól jogosulttá válnak a kifizetésre a nők 40 éves jogosultsági ideje alapján nyugdíjjogosultságot szerző munkavállalók, továbbá minden olyan kolléga, aki bármely nyugellátásra vonatkozó jogszerzésére való tekintettel kezdeményezi munkaviszonyának közös megegyezéssel. További részletek itt.

 

A héten folytattuk az egyéni védőeszközök rendelkezésre állásának ellenőrzését, ezúttal Veszprém térségében.  A fő szempont volt a hidegben való munkavégzés veszélyeinek a kiküszöbölése, az egyes munkakörnyezethez szükséges téli bélelt lábbelik megléte. Több szakterületen – forgalom, TEB –tapasztaltunk hiányosságokat. A legjellemzőbb probléma abból adódott, hogy a végrehajtó szolgálati egységeken nem alkalmazzák vagy nem is ismerik az egyéni védőeszközök munkaköri meghatározását. A megrendeléseket végző kollégák nem tudnak eligazodni az MvSZ vonatkozó táblázatain, valamint a Basware rendszeren. Kirajzolódott a munkavédelmi oktatások, képzések hiánya, valamint a munkáltatói ellenőrzések nem megfelelő hatékonysága. További részletek a hamarosan megjelenő márciusi Magyar Vasutasban!

A 9. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.