2017. 07. 11. 11:26

27. Heti VSZ Hírnök

Idén 67. alkalommal ünnepelték hivatásukat a vasutasok. Tiszteket avattak, vezetői és a magasabb szintű kitüntetéseket adtak át a MÁV-csoport munkavállalóinak július 7-én, a 67. Vasutasnap budapesti központi rendezvényén; vállalati elismeréseket már hét közben is osztottak. A Vasutasok Szakszervezete gratulál minden kitüntetésben részesülő kollégának, a most avatott tiszteknek pedig megbecsült, hosszú szolgálati időt, és eredményes munkát kívánunk.

A Vasutasok Szakszervezete Országos Nyugdíjas Szervezete (VSZ ONYSZ) a MÁV Zrt. támogatásával, július 3-án, a 67. vasutasnap alkalmából Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban tartotta központi ünnepségét, melyen részt vett Dorozsmai Éva, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese, Pál László, a MÁV Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Simon Ferenc, a Rail Cargo Hungaria képviselője, és szakszervezetünk képviseletében Horváth Csaba, a VSZ alelnöke. Az esemény beszámolója elolvasható honlapunkon, a fényképek pedig megtekinthetőek galériánkban.

Már megkapták a vasutasok annak a béremelésnek egy részét, amelyről Nyíregyházán - az ottani Vasutasnapon - a nemzeti fejlesztési miniszter még jövő időben beszélt. Seszták Miklós Orbán Viktor levelét olvasta fel, aki azt írta: 2017 és 2019 között összesen 30 százalékkal "fogjuk" emelni a vasúti dolgozók bérét. A jövő idő miatt többen azt remélték, újabb emelést kapnak idén.

A témában nyilatkozott szakszervezetünk elnöke az ATV híradójában.

A Vasutasok Szakszervezete – a munkavállalók igényeinek figyelembe vételével -  évek óta szorgalmazza a szolgálati idő elismerését is magába foglaló bértarifa bevezetését. Szakszervezetünk kezdeményezését -melyeket szakmai érvekkel támasztottunk alá- a tavalyi év során a MÁV-START Zrt. vezetése elfogadta.

Hosszas egyeztetés során kidolgozásra került egy ütemterv, mely szerint 2016. évben a 8,4 órás jegyvizsgálók és a vezénylők/vezénylőtisztek részére került bevezetésre a bértarifa. 2017. július 01-től a járműkarbantartói munkakör család, kocsivizsgálók, művezetők, diszpécserek részére is bevezetésre kerül a bértábla.

További részletek honlapunkon.

2017 július 5-én tanácskozott a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft. Érdekegyeztető Tanácsa. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő idei évre engedélyezett 7,5 %-os bérfejlesztése fedezetet nyújtott a garantált bérminimum és a minimálbérben részesülők, valamint az ágazati bérfejlesztésből kimaradt munkavállalók számára. A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft-nél az ágazati béremelésből kiesők lemaradásának kompenzálására 332 munkavállaló részesül átlagosan 17,3%-os bérfejlesztésben. A bérfejlesztés kialakításánál figyelembe lettek véve a divíziók közötti különbségek, a foglalkozás egészségügy, a fogászat kihasználtsága és hatékonysága illetve a munkaerő megtartás fontossága. A garantált bérminimumban és minimálbérben részesülők a január elsejétől megemelt bérükre a jelenlegi béremelés keretében további még kb. 7%-os átlagos bérfejlesztést kapnak.

További részletek honlapunkon.

Vasutasok Szakszervezete

A 27. VSZ Hírnök letölthető verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.