2017. 09. 26. 14:58

38. Heti VSZ Hírnök

Szeptember 22-én a Szolnoki MÁV Kórházban a tárgyalás fő témáit a Kollektív Szerződés módosítása és az országos bérmegállapodásból adódó munkáltatói kötelezettségre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtása jelentette. Az egyeztetés kezdetén a Kórház főigazgatója ismertette az egészségügyi ellátórendszer nehézségeit, kiemelve, hogy kritikus a lejárt számla tartozás, a működőképesség határán van az intézmény. A Vasutasok Szakszervezete elismerte azokat a fejlesztéseket, melyek elősegítik a kiadások csökkentését, azonban a munkavállalók 2008-tól befagyasztott bérekkel dolgoznak, így jelentős bérelmaradás következett be, ezt kezelni kell. A tárgyalás részletei honlapunkon olvashatóak.

 

A MÁV-START Zrt.-nél konzultációt kezdeményeztünk a csoportvezetői pótlék, ezzel összefüggésben a ténylegesen teljesített munkaidő fogalmának meghatározásának témakörében.  Szintén tárgyalóasztalhoz hívtuk a munkáltatót a járműszerelő III- IV munkakör létszámbeli elosztásának, valamint az általános karbantartó III- IV. munkakör bevezetésének tárgyában. A konzultációk eredményéről beszámolunk.

 

A nyugdíjminimum drasztikus megemelését, s a teljes nyugdíjrendszer átdolgozását követelik a vasutasok. Öt nagy nyugdíjas szervezet már fél évvel ezelőtt is írásban jelezte a kormánynak: veszélyben van az idősek megélhetése, egyre többen nyomorognak, ám a segélykiáltásnak is beillő levelükre azóta sem érkezett válasz.

A Vasutasok Szakszervezete felháborítónak és modortalannak is tartja a hallgatást, ezért a nyugdíjasok mellé állt, hogy közösen követeljenek érdemi intézkedést. Nem tudni mikor és azt sem, hogy mennyit emel a nyugdíjakon a kormány, félő ugyanis, hogy a miniszterelnök napokban tett kijelentése, miszerint a számok ismeretében majd emel egy kicsit a nyugdíjakon nem több kampányfogásnál – írja közleményben a Vasutasok Szakszervezete. Meleg János elnök kijelentette, minden plusz százaléknak örülnek, de nem várnak tétlenül holmi könyöradományra, hiszen öt nagy nyugdíjas szervezet már fél évvel ezelőtt is jelezte: kritikus az idősek helyzete, sokan nyomorognak, ezért sürgősen változtatni kell az egész rendszeren, s drasztikusan meg kell emelni a nyugdíjminimumot is. További részletek honlapunkon.

 

Továbbra sincs előre törés a létszámhelyzet frontján, ezért ismét a MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítását kezdeményezte a munkáltató.  A Vasutasok Szakszervezete örül a munkáltató azon belátásának, miszerint a munkavállalók megtartása, illetve a zavartalan vasúti működés fenntartása érdekében a bérek mielőbbi rendezésére van szükség, azonban azzal nem tudunk egyet érteni, hogy minderre elszórtan, ún. tűzoltás jelleggel kerüljön sor. További véleményünk a honlapunkon olvasható.

A 38. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.