2017. 10. 03. 14:03

39. Heti VSZ Hírnök

A MÁV Zrt-nél elkezdődik a 2004-ben bevezetett HAY munkakör értékelési rendszer – szakszervezetünk által régóta szorgalmazott -megújítása.

A projekt megvalósítandó kiemelt céljai pl.:

  • életpályamodellek kialakítása
  • kritikus munkakörök beazonosítása
  • bérsávok és juttatások felülvizsgálata
  • szükséges képzések és kvalifikációk pontosítása.

A rendszer eddigi felülvizsgálatának eredményeként kiadásra került az egységes általános munkaköri leírásgyűjtemény, valamint a munkaköri regiszter, amely tartalmazza a MÁV Zrt-nél alkalmazott valamennyi munkakör betöltési követelményeit. A Vasutasok Szakszervezete eddigi kezdeményezéseinek megfelelően részt vesz a rendszer megújításában. A munka előrehaladtáról rendszeresen beszámolunk.

A Vasutasok Szakszervezete Debrecen Területi Képviselete a MÁV-START Zrt. Debrecen TSZVI Helyi Függeléke kapcsán megállapodást kötött a munkáltatóval szeptember 28-án.

A megállapodás értelmében a munkáltató a Helyi Függelék módosításával egyidejűleg munkarend-módosítást hajt végre Karcag, Biharkeresztes, Kisújszállás, Törökszentmiklós és Nyírbátor személypénztáraiban. A módosítás az éjszakai munkavégzés megszüntetésével jár. Az ezekben a pénztárakban dolgozó kollégák alapbére a kieső jövedelem részbeni konpenzációjára 10 százalékkal megemelkedik.

Ezen felül azon személypénztárosok személyi alapbére, akik munkarendje 2017. január 1. után változott meg megszakítás nélküli munkarendből nyújtottt műszakos munkarendbe, a végrehajtott 10 százalékos alapbéremelésen felül október 1-től további 5000,- Ft-al emelkedik.

A megállapodás itt megtalálható.

Szeptember hónapban megkezdődött a jegyvizsgálók táskájának cseréje. Ezekről a táskákról konzultáltunk szeptember 28-án mivel az új táskákkal kapcsolatban több probléma is felmerült. Az érintettek által felvetett negatívumokat két részre lehetett osztani, az egyik része munkavédelmi kérdés, a másik a jegyvizsgálók komfort érzete.

A konzultáció egyik eredménye, hogy tisztázásra került, miért szükséges a táskák cseréje. Miért ez a táska került kiválasztásra. Megfogalmazásra került, hogy a táska paramétereinek meghatározásakor, illetve kiválasztásakor lényegesen több dokumentumot kellett a táskában hordani. A konzultáció résztvevői a kialakult helyzet „észszerű” kezelését a táskák minimális átalakításában határozták meg, különös tekintettel a munkavédelemre, biztonságra valamint a jegyvizsgálók komfort érzetének javítására. A feladat kidolgozására megalakult egy szakmai munkacsoport. A konzultáción részt vevő 3 szakszervezet 2-2 főt delegálhat a munkacsoportba.

Vasutasok Szakszervezeteató 

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.