2017. 10. 15. 11:23

41. Heti VSZ Hírnök

Egy állomás teljes átépítése, az ezzel kapcsolatos munkamennyiség és felelősség mértékének megnövekedése a siralmas létszámhelyzet miatt fokozott – néhol már szinte elviselhetetlen – terhet ró a forgalmi személyzetre. A helyzet kezelésére, a jelentkező többlet terhelés elismerésére a Vasutasok Szakszervezete már többször tett le javaslatot a munkáltató asztalára, azonban eddig csak süket fülekre találtunk. Azonban úgy tűnik, Érd állomás átépítése kapcsán megtört a jég.

A Vasutasok Szakszervezete követelésének köszönhetően Érd állomás forgalmi szolgálattevői 8 százalékos egyedi bérfejlesztést kapnak határozott időre, az átépítés időszakára vonatkozóan, első körben 2018. december 31-ig.  A Vasutasok Szakszervezetének további célja egy olyan megállapodás megkötése, amely a jövőben minden átépítés alá kerülő állomáson, szolgálati helyen kezeli a többlettfeladatokból és a technológiai létszámhiányból adódó helyzeteket.

További részletek honlapunkon.

 

A közeljövőben a GYSEV Zrt. soproni és szombathelyi üzemanyagkútja automatizálva lesz, így az ott dolgozókra csak részben lesz szükség. Szombathelyen tartott tájékoztatót a GYSEV beszerzési és készletgazdálkodási vezetője, amelyen a Vasutasok Szakszervezete is részt vett. A tervek alapján az öt kolléga helyzete megnyugtatóan rendeződik, szakszervezetünk továbbra is figyeli sorsukat.

 

A Munka törvénykönyve kifejezetten lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállaló a részére átadott dokumentumokat áttanulmányozhassa, illetve szakembernek megmutathassa. A munkáltató nem akadályozhatja meg, hogy a munkavállaló a jogaival éljen és nem utasíthatja arra a munkavállalót, hogy az elé tett dokumentumokat azonnal írja alá. Nos, ez eddig igen egyszerűen hangzik. Azonban a sűrű homályból időről-időre felbukkan egy munkáltatói jogkör gyakorló, aki a törvények fölé kívánja magát helyezni és bőszen sérelmezi, ha a munkavállaló élni kíván fent kifejtett jogával.

Ezúttal a B+N egyik regionális vezetője gondolta úgy, hogy neki mindent szabad. Részletek itt.

 

A szolgálati időre vonatkozó megállapodás (emlékeztető itt) számos munkavállalónak jelent valós köszönetnyilvánítást a vasúton végzett évtizedes munkáért. Azonban a közelmúltban több hölgy tagtársunk kereste meg a Vasutasok Szakszervezetét azzal az észrevétellel, hogy a megállapodás alapján nem részesülnek az elismerésben, tekintettel arra, hogy a nőket megillető kedvezményes nyugdíjazás lehetőségével vonultak nyugállományba. Kértük a munkáltatót, hogy vizsgálja felül a vonatkozó rendelkezéseket, hogy a megállapodás személyi hatálya kiterjedjen a negyven éves szolgálati idővel rendelkező női munkavállalókra is.

Levelünk itt olvasható.

A héten számos, a vasutat érintő cikk jelent meg a sajtóban. Ezeket Facebook oldalunkon igyekeztük összegyűjteni.

A 41. Heti VSZ Hírnök nyomtatható változata itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.