2017. 12. 05. 14:58

48. Heti VSZ Hírnök

A MÁV-csoportnál érvényesülő egységes koncepció alapján a szakszervezetek és a munkáltató megállapodtak abban, hogy a bértáblában a MÁV FKG Kft. munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött időtartamra az egyes munkaköri kategóriákban bérrendszeri minimum értékek kerülnek bevezetésre. A minimum értékeknél a 2017. november 1. napján betöltött folyamatos, vagy ilyennek jogszerűen elismert MÁV munkaviszony időtartamát kell figyelembe venni.

(A MÁV FKG Kft.-nél eltöltött folyamatos munkaviszonynak a munkavállaló személyi adatai között 2017. november 1. napján nyilvántartott MÁV munkaviszony számít [„MÁV munkába lépés kezdete”], amely kizárólag a MÁV Zrt-nél vagy többségi tulajdonú társaságainál eltöltött, vagy a MÁV FKG Kft. által egyéni, vagy kollektív megállapodással folyamatosnak elismert munkaviszonyt jelenti.) A szakszervezetek és a munkáltató megállapodása értelmében a 2017. évre vonatkozó bérmegállapodás kiegészítésével - az egyes munkakörök közötti béreltérések kezelésére - három munkaköri kategóriában további bérfejlesztés valósul meg 2017. január 1-től visszamenőlegesen.  További részletek a honlapunkon.

A Vasutasok Szakszervezete és a munkáltató megállapodásának köszönhetően a ZÁHONY-PORT Zrt.-nél új besorolási bér minimum értékek, valamint új kiemelt kategória és ahhoz tartozó besorolási bér kerül bevezetésre. A VSZ és a munkáltató megállapodott abban, hogy Eperjeske-átrakó, Záhony 500-as és Komoró Fatároló munkaterületeken lévő munkakörökben alapbér besorolási minimum értékek, továbbá ezen munkakörökben egy új kiemelt kategória és az ahhoz tartozó minimum alapbér besorolási értékek kerülnek bevezetésre.

Az alapbérek megállapítását visszamenőlegesen 2017. január 1-től kell megvalósítani. A bérkülönbözetek kifizetésére a 2017. november havi bérekkel együtt, a decemberi bérfizetési napon kerül sor. Azon munkavállalókat, akiknek a bére kedvezőbb, mint a megállapodásban foglalt értékek, a magasabb alapbére illeti meg. Az érintett munkakörök és további tudnivalók honlapunkon.

November 30-án folytatódott a Szolnoki MÁV Kórház kollektív szerződésének tárgyalása. A munkáltató a VSZ számos javaslatát elfogadta és egyben vállalta, hogy december 7-én megküldi az egységes szerkezetbe foglalt KSZ-t, amire december 11-ig várják a szakszervezetek visszajelzését. A Kollektív Szerződés aláírására december 13-án kerülne sor.

A VSZ továbbra is napirenden tartja, hogy az egészségügyben dolgozó nem egészségügyi munkavállalókat is részesítsék bérfejlesztésben visszamenőleges hatállyal. Az 5%-os szocho hozzájárulás terhére. Ez ügyben levelet írtunk Lázár János és Balog Zoltán minisztereknek, melyet átadtunk az orvos igazgatónak.

A MÁV-START Zrt. az utasoknak nyújtott egyes szolgáltatásaival már belépett a XXI. századba. Szeretnénk, ha ez a munkavállalók felszerelésével kapcsolatban is megtörténne. Ennek apró lépése lehet az igen régi technológiát képviselő „lapos zsebteleppel” működtetett, jelzésadás céljára

használatos elemlámpa lecserélése. Javaslatunk szerint egy kisméretű, fémházas, USB csatlakozón keresztül tölthető LED lámpa beszerzésével a munkavállalók egy megbízható, nagy teljesítményű kézi jelzőeszközhöz jutnának. Kezdeményezésünk itt elolvasható.

Mint ahogyan arról már hírt adtunk nem olyan nagyon régen, -  gyakorlatilag szakszervezetünk véleményének meghallgatása nélkül – kurtán-furcsán aláírásra került a MÁV-HÉV Zrt. új kollektív szerződése, amely 2018. január 1-től lép hatályba. Az aláírási ceremónián abban a nagy tisztességben volt részünk, hogy végre mi is kézbe kaphattunk egy példányt eme becses, a munkavállalók mindennapjait meghatározó dokumentumból, amit alaposan át is tanulmányoztunk.

Sajnálattal állapítottuk meg, hogy a megállapodás számos súlyos hiányosságban szenved, s a munkavállalókra kifejezetten kedvezőtlen rendelkezéseket is tartalmaz. Mindemellett kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy a szöveg bizonyos helyeken nem pontosan meghatározott, így a későbbi jogalkalmazás és jogértelmezés is jelentősen megnehezülhet. Észrevételeinket 46 pontban sűrítettük össze, amelyek kapcsán a munkáltatónál egyeztetést kezdeményeztünk.

Vasutasok Szakszervezete

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.