2017. 02. 06. 00:00

5. Heti VSZ Hírnök

Az elmúlt hét mindenki által leginkább várt eseménye a MÁV-Csoport és a szakszervezetek egyezsége volt a bérek kérdéséről. Persze ez az egyezség még nem kőbe vésett, hiszen azt még a tulajdonosnak is jóvá kell hagynia, és csak utána jöhet a minden részletet tisztázó valódi megállapodás, valamint annak végrehajtása. 

A munkáltató és az érdekképviseletek egyezségüket követően, közös javaslatukat jegyzőkönyvben rögzítették, amely 

a 2017-es évre 13 százalék, 

a 2018-as évre 12 százalék, 

a 2019-es évre legalább 5 százalék 

átlagos béremelést irányoz elő. A javaslat szerint a béremelés mintegy 36 ezer, nem vezető beosztású munkakörben dolgozó vasutast érintene. 

A jegyzőkönyvet a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részére előterjesztik – a rendelkezéseknek megfelelően – a szükséges tulajdonosi és költségvetési döntések meghozatala érdekében. 

A MÁV-hoz hasonlóan, a GYSEV-nél is megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltató, és három évre szóló béremelési szándéknyilatkozatot írtak alá. Ennek megfelelően 2017-ben átlagosan 13 százalékkal, 2018-ban 12 százalékkal, 2019-ben pedig legalább 5 százalékkal nőnek a bérek a GYSEV-nél. Feltéve, hogy a tulajdonos jóváhagyja a kialkudott feltételeket. 

Amennyiben a 2017 évre tervezett 13%-os bérfejlesztés zöld utat kap a tulajdonostól, a szakszervezetek annak többségét (10-11%-át) alanyi jogú bérfejlesztésként tudják csak elfogadni. Erről a pontos számadatok ismeretében várható döntés. A bérfejlesztés visszamenőleg 2017. január 01-étől lesz érvényes. 

A részletek kidolgozása a jövő héten indul. 

További részletek itt. 

Miután a szakszervezetek és a munkáltató megállapodott a 2017- 2019. évek közötti béremelés alaptéziseiről és az már a kormány asztalán fekszik jóváhagyásra, foglalkozni kell az egyéb bért érintő kérdésekkel is. 

Ennek érdekében intézkedést kértünk a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójától a 8,4 órás foglalkoztatást vállaló jegyvizsgálóknak ígért, 184.000,-Ft-ról induló bértábla elkészítésére és bevezetésére. Levelünk itt elolvasható

Felvetésünkre szokatlanul gyorsan, már másnap meg is érkezett a válasz: 

A munkáltató a 8,4 órás emelt napi munkaidőben foglalkoztatott jegyvizsgáló kollégák bérkiegészítéséről a bértárgyalások teljes lezárása után kíván egyeztetni az érdekképviseletekkel.

A munkáltató a bértárgyalások eredményétől függetlenül vállalta, hogy a 8,4 órában foglalkoztatott kollégák alapbérként figyelembe veendő bérének (azaz alapbérének + az emelt munkaidő miatti alapbér-kiegészítésnek ) minimális értékét 184.000,-Ft-ban határozza meg. Amely munkavállalónak az alapbére már a garantált bérminimumra való ráállás előtt meghaladta a 161.000,- Ft-ot, azon munkavállalók bérkiegészítése (a 23.000,- Ft helyett) az alapbérükkel arányosan kerül megállapításra. 

A MÁV-START vezérigazgatójának levele honlapunkon olvasható. 

A MÁV-START-nál a héten érdekegyeztető tárgyalásra is sor került. A február 2-i ülés napirendjén a KSZ ruházati mellékleteinek, valamint az Együttműködési Megállapodás startos tervezetének egyeztetése szerepelt. 

Napirend előtt a munkáltató rövid válaszokat adott az elmúlt VÉT-ek során felmerült szakszervezeti kérdésekre: 

Elismerte, hogy Nagykanizsán az időszakos oktatás nem megfelelően fűtött teremben történt, de szerinte ez egyedi eset volt. 

Záhonyban a vezénylők (plusz feladat UFI) bérpótlékját a januári fizetéssel rendezik, (jogos volt a felvetés) illetve szakszervezetünk többszöri kérésére Püspökladány érintett vezénylői is bérpótlékban fognak részesülni. 

P.1 Utasításban a jegyvizsgáló feladata pontosításra kerül (elsőként történő leszállás) 

Áttekintik a JBI oktatások tematikáját, azonban erre vonatkozóan a BGOK is illetékes, melynek állásfoglalását még várják. 

A Járműjavító tevékenységi szünetével kapcsolatban a munkáltató álláspontja változatlan azzal, hogy ez a helyi vezető mozgásterét a vezérigazgató Úr megjelölte. 

A jegyvizsgálók elleni támadás megelőzése céljából fogadták a szakszervezetek azon javaslatát, hogy ezzel foglalkozó, közös munkacsoport kerüljön felállításra, amelynek tagjai delegálásáról a felek később intézkednek. 

További részletek a VSZ honlapján. 

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.