2024. 06. 14. 21:55

Érdekegyeztetés a MÁV Zrt-nél

Tovább működik a MÁV Zrt. Központi Üzemi Tanácsa és a Központi Munkavédelmi Bizottsága, a vállalat további átalakítását egyelőre felfüggesztették, hangzott el többek között a MÁV érdekegyeztető tanácskozásán június 14-én.

Napirend előtt a munkáltató tájékoztatta a VÉT tagjait.

Az április1-től érvényes szervezeti változások következtében a helyi üzemi tanácsok és munkavédelmi képviselők mandátuma június 30-án megszűnik.

A munkáltató felhatalmazást kért arra, hogy az új testületek megválasztásáig, az átmeneti időszakra megállapodást kössön a Központi Üzemi Tanáccsal és a Központi Munkavédelmi Bizottsággal az üzemi tanácsokat és a munkavédelmi képviseletet megillető jogosítványok további ellátására.

Ezt a felhatalmazást megadtuk, így nem fog sérülni pl. a vállalati segélyek és a fizetési előleg biztosításának a rendszere.

Az üzemi tanácsi és munkavédelmi képviselő választások kiírásáról és a lebonyolításról a koordinációs bizottságban fognak egyeztetni a felek (KSZ kötő szakszervezetek, munkáltató, KÜT, KMVB), amely a lehető leghamarabb összeül.

A munkáltató elmondta, hogy a MÁV START és a VOLÁNBUSZ integrációján kívül a cégstruktúrát érintő további változtatásokat felfüggesztették. A minisztérium utasítására lassítani kell a folyamatokat. A MÁV Zrt. szervezetének további jelentős átalakításáról legkorábban 2025 első félévében születhet döntés, Azonban annak irányát és mértékét jelenleg még nem tudják megmondani.

A napirend keretében az „Együttműködési megállapodás a MÁV Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról „című megállapodást tárgyalták a felek. Ez a megállapodás tartalmazza többek között a MÁV ÉVEK, MÁV Esély programokat, a szűrővizsgálatok rendszerét, a hatósági orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben egészségileg alkalmatlanná vált munkavállaló kedvezményeit.

A munkáltató a megállapodás eddigi tartalmát újra rendezte, több helyen egyszerűsítve, módosítva a régóta működő elemeket. Ennek kapcsán több ponton alakult ki vita.

Bár a tárgyalás folyamán közeledtek a vélemények, némely elem kapcsán meg is egyeztek a felek, aláírás azonban nem született.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.