2020. 12. 22. 19:36

Évek és egészségmegőrzés

Ha valaki a cím láttán azt gondolja, hogy a VSZ honlapján mostantól (oly sokakhoz hasonlóan) életmódvezetési tanácsokat fogunk osztogatni, az téved. Ezt a témát meghagyjuk a szakavatottaknak.

Mi csupán arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a MÁV Zrt-nél (és a MÁV -START-nál is, erről bővebben ITT) a szakszervezetek és a munkáltató megállapodása alapján  2021-ben is működik – többek között – a MÁV-ÉVEK-, és az Egészségmegőrző program.

Ezt az teszi lehetővé, hogy a felek a 2020. augusztus 14. napján megkötött, „a MÁV Zrt. munkavállalóinak egyes foglalkoztatási kérdéseiről és a munkaügyi kapcsolatokról” szóló Együttműködési Megállapodás időbeli hatályát az új megállapodás megkötéséig, de legfeljebb 2021. december 31. napjáig meghosszabbították.

A hosszú és kacifántos című megállapodás meghosszabbítása azt jelenti, hogy több olyan, a munkavállalókat érintő vívmány, támogatás is tovább él, amelyek nem léteznének a szakszervezetek sok évnyi küzdelme nélkül:

  • MÁV-ÉVEK, MÁV-ESÉLY program
  • A hosszú távú foglalkoztatást segítő programok
  • A hatósági orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben egészségileg alkalmatlanná vált munkavállalók kedvezményei (a kollektív szerződésen túl)
  • Munkafeltétel és munkakörülmény javító intézkedések
  • Más munkakör felajánlása
  • Képzési támogatás
  • Egészségmegőrző program

A szakszervezetek és a munkáltató az Egészségmegőrző program működtetése során biztosított munkavégzési kötelezettség alóli mentesülésről is megállapodtak.

Ennek megfelelően a munkáltató munkakörtől függően 2 munkanapra (munkaköri lista ITT), illetve 5 munkanapra (munkaköri lista ITT), a napi teljes munkaidő mértékével (8 óra) előre vezényelt módon, távolléti díjjal fizetett távollétet engedélyez, melynek ideje alatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési, illetve a rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.