2023. 06. 27. 09:09

Két áramütés 50 percen belül – Térerő érzékelőket követel a VSZ

Térerő érzékelők azonnali beszerzését kezdeményezte a Vasutasok Szakszervezete az erősáramú területen dolgozók számára. Ezekkel az eszközökkel ugyanis meg lehetett volna előzni már a legutóbbi két balesetet is, ami június 24-én, a vihar okozta károk helyreállítása közben történt Komárom állomáson: 50 perc különbséggel az ott dolgozó felsővezetékes csapat két tagját is megrázta a nagyfeszültség.

Csekély anyagi ráfordítással és a munkáltató részéről némi figyelemmel meg lehetne óvni a munkavállalók, egyebek között az erősáramú területen dolgozók egészségét, testi épségét és életét főként a június 24-ei balesetek után.

Elfogadhatatlan, hogy 25 kV-os, feszültség alatt álló berendezések közelében térerő érzékelő eszközök nélkül dolgoznak a felsővezeték szerelők, akik közül az elmúlt évek során is többen megsérültek. A további balesetek és esetleges tragédiák megelőzése érdekében a Vasutasok Szakszervezete azonnali intézkedést, a megelőzésre alkalmas eszközök mielőbbi beszerzését szorgalmazza. 

Az óvintézkedést nem lehet tovább halogatni, a beszerzéssel már így is késében van a munkáltató – véli a VSZ TEB szakmai képviseletének vezetője. Ezt Pék Károly nemcsak a korábbi áramütéses esetekkel, hanem a legfrissebb dupla balesettel is indokolja: június 24-én éjjel 2 óra után, a Komárom állomáson zajló üzemzavar-elhárításon dolgozó munkavállalók közül kettőt is áramütés ért. Ötven perc különbséggel ugyanazon a helyen, ugyanabból a csapatból.

A munkabiztonságot növelő térerő érzékelőkkel a hasonló baleseteket el lehetne kerülni, s ezzel sokszorosan csökkenteni a MÁV Zrt. munkabalesetekkel összefüggő rehabilitációs és egyéb, a munkáltatót terhelő költségeket. Az érintett szakterületen ráadásul folyamatos a létszámhiány, s nagyon nehéz a baleset miatt akár csak néhány napig hiányzókat is pótolni – érvel a TEB SZK vezetője azt remélve, hogy a munkáltató a lehető legrövidebb időn belül beszerzi a megelőző biztonsági berendezést.

A Vasutasok Szakszervezete a balesetet szenvedett kollégáknak mihamarabbi felépülést kíván. Az érintett tagtársunknak minden szükséges segítséget és támogatást biztosítunk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.